Pekka Haavisto i Bryssel: EU stöder Ukraina med vapen och ammunition för två miljarder euro

EU:s utrikesråd har beslutat skicka mera vapen och speciellt ammunition till Ukraina, bekräftar utrikesminister Pekka Haavisto som deltar i toppmötet i Bryssel. Han har också samtalat med sin ungerske kollega, som försäkrar att Ungern kommer att rösta för Finlands Natomedlemskap nästa vecka.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto träffade generalsekreterare Jens Stoltenberg i Natos högkvarter i Bryssel i dag och passade på att tacka honom för all stöd och hjälp som Finland har fått under ansökningsprocessen till Nato. Han påpekade också att Finlands ansökan inte är komplett innan Sverige också är medlem i försvarsalliansen.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
20.03.2023 20:31
EU:s utrikes- och försvarsministrar samlades i Bryssel redan under söndagen, för att under måndagens lopp fatta beslut om sitt fortsatta stöd till Ukraina. Finlands utrikesminister Pekka Haavisto är på plats och har suttit i sammanträden med Utrikesrådet.
– Rådet fattade i dag beslut om ytterligare militärt stöd till Ukraina. Det konkreta stöder uppgår till ett värde på två miljarder euro. I första skedet går samtliga EU-länder plus Norge igenom sina befintliga vapenlager och skickar så mycket som möjligt av det som man kan avvara till Ukraina. Det borde bli ammunition för en miljard, säger Pekka Haavisto.
Han poängterar att inget land vågar tömma sina egna vapenlager innan man vet att produktionen är i gång och att det finns möjlighet att fylla på lagren. Därför behöver Europa trappa upp sin egen produktion av vapen.
– Den andra miljarden av stöder går till att öka produktionen av vapen och speciellt ammunition i Europa, sade Pekka Haavisto.

Grönt ljus från Ungern

I samband med Utrikesrådets möte hann Haavisto också samtala med Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto. Han berättade att Ungerns parlament har förhandlat klart om Finlands Natoansökan.
– Parlamentet sammanträder inte alls under den här veckan, men nästa vecka när Ungerns parlamentet nästa gång samlas kommer den att rösta om Finlands ansökan, och Szijjártó försäkrade mig om att det finns en majoritet som kommer att rösta för. Han lovade ringa upp mig nästa måndag och ge mig besked så fort omröstningen är över, sade Pekka Haavisto med en viss lättnad i rösten.
Peter Szijjarto passade också på att tacka Finland och Haavisto för att Ungerns delegation fick ett sakligt bemötande när den gästade Finland, även om det fanns en del meningsskiljaktigheter mellan värdlandet och gästerna.
– Jag svarade att Finland har för vana att bemöta alla sina gäster sakligt oberoende av meningsskiljaktigheter.

Möten med Irak och Nato

Utrikesrådet upptog bara en del av Haavistos tid i Bryssel. Han har också träffat Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari och förhandlat om ökat samarbete mellan länderna.
– Vi pratade om returneringen av de irakier som inte får uppehållstillstånd i Finland och Zebari lovade skynda på processen med att ta tillbaka returnerade irakier, sade Haavisto.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg (i mitten), utrikesminister Pekka Haavisto and försvarsminister Antti Kaikkonen höll en gemensam presskonferens vid Natos högkvarter i Bryssel på måndagen.
Tillsammans med försvarsminister Antti Kaikkonen har Pekka Haavisto besökt Natohögkvarteret i Bryssel och pratat med generalsekreteraren Jens Stoltenberg.
– Vi passade på att tacka Stoltenberg för all hjälp som Finland har fått under processen mot medlemskap i Nato. Men samtidigt framför jag att Finlands medlemskap är inte komplett innan Sverige också är Natomedlem.
Han poängterade att det helst borde finnas löften om att Ungern och Turkiet ratificerar Sveriges ansökan före toppmötet i Vilnius i juli.
– För säkerheten omkring Östersjön är det bäst att också Sverige är med i Nato, sade Pekka Haavisto.

ANDRA LÄSER