Truss tackar för sig – Sunak till kungen

Avgående premiärministern Liz Truss önskar sin efterträdare all lycka till innan hennes korta tid i toppen läggs till handlingarna. Rishi Sunak träffar inom kort kungen för att formellt ta över stafettpinnen.

Rishi Sunak, Storbritanniens tillträdande premiärminister. Bild från i går.
25.10.2022 13:25 UPPDATERAD 25.10.2022 14:55
Truss höll ett sista regeringssammanträde på 10 Downing Street, innan hon klev ut till ett podium och ett pressuppbåd och sade sina sista ord som premiärminister.
Det har varit en ära, säger hon, och anför att hennes konservativa regeringsbildning agerade "skyndsamt och beslutsamt" under de veckor som den styrde Storbritannien och tappade folkets och partikamraternas förtroende.
– Som den romerska filosofen Seneca skrev: Det är inte för att saker är svåra som vi inte vågar, utan det är för att vi inte vågar som de är svåra, säger Liz Truss, enligt brittiska medier.
– Jag önskar Rishi Sunak all lycka för detta land.
Liz Truss håller sitt sista anförande som brittisk premiärminister utanför 10 Downing Street, med sin familj i ryggen och ett stort pressuppbåd framför sig.

Rockad på rockad

När Liz Truss avslutade sitt anförande så hoppade hon in i en bil för den korta resan till Buckingham Palace. Där avsäger hon sig formellt sitt ämbete inför kung Charles III.
Sedan tar kungen emot Rishi Sunak för att utse honom till Storbritanniens premiärminister.
Sunak ska som landets nye ledare hålla tal på Downing Street vid 13.30-tiden finsk tid. När han sedan tar steget över tröskeln in på residenset är det som den tredje premiärministern inom loppet av några månader, efter det att såväl Boris Johnson som Truss tvingats bort.
Katten Larry är en av få boende som har fått stanna kvar på Downing Street under de senaste årens omvälvningar.
I brittiska medier spekuleras det i vilka som Rishi Sunak kommer att se som tillräckligt lojala för att vara del av hans regering. Bland ministrarna finns flera som ställde sig bakom Liz Truss i det ledarskapsval som Torypartiet höll i somras. En av dem, Walesminister Robert Buckland, anses ligga särskilt pyrt till då han bytte läger från Sunaks till Truss mitt i tävlingen.

Biden: Banbrytande

USA:s president Joe Biden har kommenterat att Sunaks bakgrund gör skiftet speciellt.
– Det är rätt häpnadsväckande, en banbrytande milstolpe som spelar roll, sade Biden under ett Vita huset-evenemang för den indiska högtiden diwali.
Sunak är av indisk härkomst och blir landets förste icke-vita premiärminister.
– President Biden ser fram emot att tala med Sunak de kommande dagarna och vårt fortsatta nära samarbete med Förenade kungariket, säger hans pressekreterare Karine Jean-Pierre.

ANDRA LÄSER