Colombia förhandlar med ELN-rebeller

Colombia inleder nu fredssamtal även med den näst största rebellgruppen i landet, ELN. President Juan Manuel Santos, årets fredspristagare, kallar samtalen för ett steg mot "total fred" i Colombia.

Huvudförhandlaren Mauricio Rodriguez och ELN-representanten Pablo Beltran under en gemensam presskonferens.
Regeringen och ELN inleder fredssamtal i Ecuadors huvudstad Quito den 27 oktober, enligt ett gemensamt uttalande som släppts av Venezuelas utrikesminister i Caracas, uppger AFP.
Båda sidor har lovat att göra allt de kan för att "skapa en miljö som främjar fred" när samtalen inleds, enligt uttalandet.
Den marxistiska gerillarörelsen Nationella befrielsearmén (ELN) är landets näst största rebellgrupp efter Colombias revolutionära väpnade styrkor (Farc).
Fredssamtalen mellan regeringen och Farc påbörjades i november 2012 och landade i år i ett avtal som beskrevs som historiskt, men som dock röstades ned av folket med mycket liten marginal i en folkomröstning nyligen.

"Total fred"

Med ELN har man dock tidigare inte fått fart på fredsförhandlingarna, och beskedet är därför välkommet för Colombias president Juan Manuel Santos.
– Vi har försökt förhandla med ELN i närmare tre år nu för att få slut på den väpnade konflikten med dem också ... Nu när vi tar steg framåt med ELN kommer vi att få en total fred, säger Santos i Bogotá enligt AFP.
Tidigare har han sagt att inga formella samtal skulle kunna inledas förrän ELN har slutat med sina kidnappningar. I slutet av september släppte ELN tre personer som hållits som gisslan inom loppet av två veckor, för att möjliggöra samtal.
ELN, som är inspirerat av revolutionen på Kuba och har cirka 1 500 soldater, lovade då också vapenvila under upptakten till folkomröstningen.

Nobels fredspris

Trots att folket röstade ner fredsavtalet med Farcgerillan gick Nobels fredspris i veckan till Colombias president Juan Manuel Santos.
"Jag är evigt tacksam av hela mitt hjärta för den här ärofyllda utmärkelsen. Jag tar inte emot den i mitt namn, utan i alla colombianers namn. Särskilt de miljoner offer som lämnat den här konflikten vi genomlidit i över 50 år", sade presidenten i ett uttalande då.
Dagen efter folkomröstningen inledde Colombia nya fredssamtal med Farc-gerillan. Vapenvilan med Farc löper ut den 31 oktober.
Beskedet om de kommande fredssamtalen med ELN tas emot med glädje i Norge, som ingår i den grupp länder som ombetts att hjälpa till att medla i förhandlingarna.
"En slutlig fredslösning i Colombia kommer inte att vara möjlig utan att även ELN är ombord", säger Norges utrikesminister Børge Brende, enligt ett pressmeddelande.

ANDRA LÄSER