Spänd väntan på skotskt valresultat

Smittskyddsåtgärder gör att rösträkningen i Skottland tar längre tid än normalt. I potten ligger frågan om framtida självständighet och resultaten följs med spänd förväntan – inte minst på 10 Downing Street.

Coronasäkrad rösträkning i skotska Aberdeen på fredagen.
Det skotska parlamentsvalet ägde rum i torsdags men slutresultatet väntas inte förrän lördag eftermiddag.
På spel står inte bara Skottlands utan hela Storbritanniens framtid. Nationalistparitet SNP och dess ledare Nicola Sturgeon vill – i kölvattnet av Brexit – hålla en ny folkomröstning om självständighet. Men för det krävs sannolikt majoritet i parlamentet.
– Det kommer att balansera på en knivsudd, säger Sturgeon.
47 av totalt 129 mandat har hittills fördelats. SNP har tagit hem 38, men dessa kommer från enmansvalkretsar där vinnaren utses genom enkel majoritet. SNP förväntas prestera sämre i de flermansvalkretsar som har ett proportionellt valsystem.
Når partiet inte egen majoritet står självständighetshoppet till en allians med partiet De gröna.
Rösträkningen följs med spänd förväntan på 10 Downing Street där premiärminister Boris Johnson bestämt motsätter sig en ny folkomröstning.
Argumentet är att skottarna fick en chans att säga sitt 2014, då en majoritet sade nej till att bryta sig loss. Förespråkare för en ny omröstning menar dock att förutsättningarna har förändrats i och med brexit, där en 62 procent av skottarna röstade för att stanna i EU.
Striden kommer inte avgöras av valresultatet allena. Även om SNP når majoritet väntar en maktkamp mot den konservativa regeringen i London.
Men en framgång för SNP skulle ge självständighetsrörelsen vind i seglen, och sätta den 314 år gamla unionen med England i gungning.

Det skotska parlamentet Holyrood har 129 platser.
73 ledamöter utses i majoritetsval i enmansvalkretsar, medan resterande 56 mandat fördelas genom proportionella val i åtta större flermansvalkretsar.
Ledamöterna från flermansvalkretsarna utses från partilistor. Varje väljare lägger två röster. En kandidatröst i enmansvalkretsen och en partiröst i flermansvalkretsen.
Källa: UI/Landguiden

ANDRA LÄSER