Pärlor för svinen

04.11.2017 05:45 UPPDATERAD 04.11.2017 08:35
Är det verkligen för mycket begärt att ungdomar sitter stilla i 60 minuter och låter mobiltelefonen vara?
Jag var i Musikhuset på en konsert avsedd för skolelever. Konserten ordnades av Sibelius-Akademin och Svenska litteratursällskapet fosterlandets jubileumsår till ära och var gratis för deltagarna.
Jag fick en känsla av att pärlor hade kastats åt svinen eftersom många elever uppförde sig illa. Det såg inte trevligt ut när barn och ungdomar satt med mössor och keps på huvudet och en del halvlåg som mjölsäckar i stolarna. Vaktmästare fick komma och säga till när eleverna satt med fötterna på räcket. Eleverna i de lägre klasserna viftade med armarna och var annars också oroliga. Många satt och pratade med sin kompis, och alltför många telefoner lyste i salen.
Det fräckaste var att några gymnasiekillar satt med hörlurar på och lyssnade på annat så att det störde dem som satt bredvid. Det är annars också mycket fräckt att inte visa respekt för dem som uppträder och att inte låta andra människor njuta av musiken i lugn och ro. En ung man skulle inte ha stigit upp när Vårt land sjöngs om inte jag hade sagt till.
När det var dags att köa till garderoben försökte somliga tränga sig före medan de upprepade den vulgära benämningen för kvinnans yttre könsorgan på finska – ett vanligt mantra nu för tiden.
Hur är det möjligt att så här ociviliserat uppförande har blivit så här vanligt? Är det verkligen för mycket begärt att ungdomar sitter stilla i 60 minuter och låter mobiltelefonen vara? Är det verkligen för mycket begärt att ta hänsyn till andra människor?

Eva Sundgren

Helsingfors

ANDRA LÄSER