Fontänorgasmer tjusar och missförstås – Jessica Påfs jobbar för bättre kunskap

Den kallas en superkraft eller orgasmen 2.0. Den sätter spår i både lakanen och språket, för när fontänorgasmen tar över talar en del kvinnor om hur de ”fontänar”. Finlandssvenska Jessica Påfs forskar i frågan.

– Det är provocerande att vi fortfarande har så dålig kunskap i kvinnans anatomi, säger Jessica Påfs, som studerar fenomenet fontänorgasm.
Annika Rentolaannika.rentola@hbl.fi
14.10.2022 05:00 UPPDATERAD 14.10.2022 08:36
I Rwanda lever en legend. Den berättar om en drottning vars orgastiska flöde var så ymnigt att det skapade sjön Kivu på gränsen mellan Rwanda och Kongo-Kinshasa. I Rwanda kallas det här också kunyaza eller sprutande orgasm.
När Jessica Påfs, lektor vid institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet, träffade på fenomenet för första gången var hon i Rwanda för att arbeta med sin doktorsavhandling om mödrahälsovården i landet.
 – Jag pratade med kvinnorna om deras förhållningssätt till moderna preventivmedel och snabbt kom det fram att de var rädda för att p-piller skulle påverka deras förmåga att ejakulera. Jag förstod att den kvinnliga ejakulationen har en väldigt central roll i det sexuella samspelet. De är något som eftersträvas och som en kvinna förväntas kunna leverera.

ANDRA LÄSER