Stämningen är god bland finalisterna i Åbo cellotävling

Den finlandssvenska cellisten Daniel Schultz, 23, är klar för final i Åbo cellotävling.

Daniel Schultz säger att han ska njuta av cellotävlingen i Åbo.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
01.09.2022 15:59 UPPDATERAD 01.09.2022 17:00
Tävlingen äger rum i Åbo konserthus på torsdag och fredag kväll den 1 och 2 september. Det är den fjortonde gången som den nationella cellotävlingen ordnas i Åbo, där Finlands mest framträdande unga cellister deltar.
Cellisterna som tagit sig till final är Artturi AaltoMatti SkyttäSaara SärkimäkiTatu Kauppinen, Joanna Hanhikoski och Schultz.
– Det känns jätteroligt! Det har varit en rolig och intensiv vecka, så nu gäller det bara att njuta och lita på att styckena sitter i fingrarna, säger Schultz som kommer från Helsingfors och inleder fjärde året av cellostudier vid Sibelius-Akademin för Martti Rousi i höst.

Anna-Maria Helsing leder finalen

Under finalen framför de tävlande två verk av Jean SibeliusCantique och Devotion op. 77 tillsammans med Åbo filharmoniska orkester ledd av dirigenten Anna-Maria Helsing.
Finalisterna ska även ha valt en valfri konsert per man. Schultz har valt Pjotr Tjajkovskijs Rokoko-variationer op. 33. Under tävlingens första omgångar har Schultz bland annat också framfört nyskriven musik av Olli Virtaperko som skapat ett beställningsverk för tävlingen.
Samtliga finalister studerar vid Sibelius-Akademin och känner varandra sedan tidigare, berättar Schultz.
– Vi har bra stämning tillsammans och kommer säkert festa riktigt ordentligt efteråt.
Åbo cellotävling firar 50-årsjubileum i år. Torsdagens och fredagens konserter börjar klockan 19.00.

ANDRA LÄSER