Raheem Sterling vill se fler minoritetsrepresentanter som tränare inom fotbollen

Manchester Citys och engelska landslagets stjärna Raheem Sterling brukar ofta påtala problem med rasism och diskriminering inom fotbollen. Och nu vill han se fler svarta, färgade och representanter för andra minoriteter som ledare, direktörer och tränare.

Raheem Sterling väntar på att strukturerna ska förändras.
Enligt Raheem Sterling är enda vägen för att komma vidare i kampen mot rasismen inom fotboll att fler och fler svarta spelare blir managers efter den aktiva karriären.
Också i England har svallvågorna gått höga i efterdyningarna efter det polisvåld som blev George Floyds öde i Minneapolis 25 maj. Demonstrationerna har varit många, en del våldsamma i öriket.
– Protesterna är en fantastisk utgångspunkt för att göra din röst hörd, säger Sterling till BBC.
Den 25-årige Sterling är född på Jamaica och flyttade till England som femåring. Han har upprepade gånger berättat om den rasism han personligen stött på under sin väg mot världseliten.
– Protester och demonstrationer är bra men det räcker inte för att förändra detta land. Vi måste lyfta fram problemen och få omgivningen att ändra uppfattning och via det reagera. Det är tid att agera nu, säger Sterling till BBC.
Enligt Sterling är enda sättet att stävja rasismen inom den engelska fotbollen att flera representanter för minoriteter får chansen som ledare och managers.
Han upplever att strukturerna gör det svårt för de här grupperna att nå lika långt som vita spelare ofta gör.
Sterling tar forna landslagskvartetten Frank Lampard, Steven Gerrard, Sol Campbell och Ashley Cole som exempel.
Campbell, i många år en av de bästa mittbackarna i Premier League, har fått chansen i Macclesfield och Southend, två klubbar som håller till i de lägre divisionerna. Cole började som tränare för Chelseas U15-lag då han avslutade karriären förra året.
Lampard basar numera för storklubben Chelsea, Gerrard är manager för Glasgowjätten Rangers.
Lampard och Gerrard är vita, Campbell och Cole svarta.
– Alla har fantastiska spelarkarriärer bakom sig och alla är landslagsikoner. Och alla har också studerat för att ha behörighet att coacha på den högsta av nivåer. De två som inte fått chansen är svarta.
– Vi har cirka 500 spelare i Premier League och av dem är en tredjedel svarta och ändå har vi ingen representation i hierarkin. Det måste förändras, säger Sterling.
År 2018 meddelade det engelska fotbollsförbundet att man enligt sitt jämställdhetsprogram vill att fem procent av ledarna inom fotbollen och tretton procent av tränarna är representanter för de etniska minoriteterna. År 2021 är målsättningen elva, respektive tjugo procent.
– Den dag jag vet att jag kontakt en svart person inom FA för att tala om ett problem jag har inom min klubb är då jag vet att vi har fått till en förändring.
ANDRA LÄSER