Ishiguro och Cusk kan få Bookerpriset

Tretton engelskspråkiga författare har nominerats till det prestigefyllda litteraturpriset Bookerpriset.

Den brittiske författaren Kazuo Ishiguro tilldelades Nobelpriset i litteratur 2017 och är nu nominerad till Bookerpriset för sin senaste roman "Klara och solen". Arkivbild.
Matilda Källén/TT
27.07.2021 09:30 UPPDATERAD 27.07.2021 10:48
Bland de nominerade finns Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro, som nomineras för romanen Klara och solen, 31 år efter det att hans Återstoden av dagen belönades med Bookerpriset 1989. Andra namnkunniga nominerade författare inkluderar kanadensiska Rachel Cusk som kan tilldelas priset för romanen Second place och amerikanske Richard Powers som nomineras för den ännu inte utgivna Bewilderment.
Merparten av de nominerade författarna kommer från Storbritannien eller USA, men i listan finns även bland andra Anuk Arudpragasam från Sri Lanka och Damon Galgut från Sydafrika.
Bookerpriset är ett brittiskt litterärt pris som sedan 1969 har tilldelats årets bästa roman med engelska som originalspråk. Prissumman motsvarar ungefär 60 000 euro.
Den 14 september kortas listan över nominerade författare ned till sex stycken. Vem som tilldelas 2021 års Bookerpris tillkännages den 3 november.

ANDRA LÄSER