Starka skådespelare bär upp ÅST:s Kärleksbrev

För att lyckas hålla kvar publikens intresse enbart genom högläsning krävs det erfarna skådespelare med naturlig utstrålning. Här är Nicke Lignell och Jonna Järnefelt självskrivna.

Brevvänner för livet och för att överleva är Andy och Melissa, spelade av Nicke Lignell och Jonna Järnefelt, som båda äger den erfarenhet och naturliga utstrålning som krävs av den unika genren.

På Åbo Svenska Teaters stora pampiga scen står ett bord och två stolar, på varsin sida om dem en golvlampa. Arvo Pärts stillsamt vackra Spiegel im Spiegel för piano och violin spelas då Nicke Lignell som Andrew Makepeace Ladd, den tredje (till vardags Andy) lika stillsamt och värdigt gör entré med en bunt brev i handen. Han sätter sig ner och börjar läsa högt det första brevet, daterat till april 1937, som är ett svarsbrev på en inbjudan till klasskamraten Melissa Gardners födelsedagskalas. Kort därefter kommer Melissa (spelad av Jonna Järnefelt) själv in på scenen, sätter sig likaledes på stolen och läser sitt första brev till Andy. Här har vi upplägget för den kända och vida spelade pjäsen Kärleksbrev (Love Letters) av den amerikanske dramatikern Albert Ramsdell Gurney (1930–2017).

ANDRA LÄSER