Teater Viirus öppnar nästa vecka – stämningen spänd men optimistisk

Viirus öppnar sin gästscen nästa vecka. Därmed är man först ut bland de finlandssvenska Helsingforsteatrarna med att inleda höstsäsongen. Trots att man oroar sig för strängare restriktioner är stämningen optimistisk, säger konstnärliga ledaren Jussi Sorjanen.

Familjen Bra skulle spelas på den årligen återkommande festivalen Tammerfors teatersommar, men ställdes in i sista minuten på grund av nya coronarestriktioner i Birkaland.
02.08.2021 16:28 UPPDATERAD 03.08.2021 09:58
Teater Viirus har redan upplevt ett bakslag. Föreställningen Familjen Bra var det enda svenskspråkiga verket på teaterfestivalen Tammerfors teatersommars repertoar, men samtliga föreställningar ställdes in i sista stund på grund av nya restriktioner i Birkaland.
– Vi kan ändå inte deppa. Trots alla motgångar tror vi på framtiden och vi har satt ihop en rik och fin höstrepertoar, säger Viirus konstnärliga ledare Jussi Sorjanen.
Jussi Sorjanen är konstnärlig ledare för Viirus.
Sorjanen påpekar att höstens repertoar är dubbelt så stor än under vanliga år med totalt tretton produktioner, både egna och gästspel. Det beror på att många produktioner från i våras och våren 2020 sköts fram på grund av nedstängningen och att säsongen börjar rekordtidigt i år.
– Det går inte om teatrarna tvingas hålla stängt ytterligare en säsong. Det lönar sig inte att repetera mer, teatrarnas förråd och repertoarer är fyllda, vi måste få öppna.
Han tillägger att det på Viirus repertoar finns åtminstone tre produktioner skapade av nyutexaminerade skådespelare.
– Det är hemskt att det finns nyutbildade och begåvade konstnärer vars slutarbeten och skolarbeten ingen sett på grund av restriktionerna. Därför är det så viktigt att vi kör igenom den här säsongen.
Sorjanen är inte emot restriktioner men anser att de fortfarande drabbar branscherna ojämlikt.
– Man har inte kunnat spåra smittkedjor till teatrarna. Vi har säkerhetsarrangemang, skulle en smitta uppstå är den lätt att spåra, det är lätt att se var personen suttit och också informera publiken. Det är absurt att det får vistas färre personer i vår teatersal än i vår bar som är fyra gånger så liten.

Oklara regler

Vilka regler gäller då? Det är i själva verket oklart för teatrarna och något som de tillsammans kontinuerligt diskuterar och försöker tolka, berättar Jussi Sorjanen. Det senaste budet från regionförvaltningsverket är i kraft till den 26 augusti och enligt Viirus tolkning ska det nästa vecka gå att spela gästspelet Fennofobia för tio personer och om ett par veckor den egna produktionen Fyra dagar av närhet för trettio personer.
– Det är lustigt att en tio personers publik eller en halv salong i dag kan kännas som mycket, säger Sorjanen och syftar på vårens ännu strängare publikbegränsningar.
Sorjanen stöder idén om ett coronapass där två vaccindoser skulle ge publiken tillträde till teatern, men tillägger att passet måste gå att ersätta med ett negativt testresultat för dem som till exempel av hälsoskäl inte kan ta vaccinet. Han säger att han förstår att en sådan lagstiftning kräver tid, men föreslår att man kunde göra ett undantag och testa praxisen på teatrarna som hittills skött sig exemplariskt gällande säkerhetsarrangemang. Han anser att det enda som krävs är politisk vilja och förståelse.
Trots att personalen på Viirus är spänd och orolig för ytterligare publikbegränsningar är stämningen god, uppger Sorjanen.
– Fast det är klart att optimismen skuggas av en sorg över all konst som hotas hamna i skräpkorgen.

ANDRA LÄSER