Amerikansk storbank sänker Kinaprognosen efter måndagens oväntat svaga siffror

Kinas ekonomi hackar rejält efter att landets ekonomiska motor Shanghai hållit coronastängt i en och en halv månad. Nu skruvar storbanken Goldman Sachs ner förväntningarna.

Kinas nolltolerans mot covid-19 har inneburit massiva testprogram och nedstängningar, som slagit hårt mot landets ekonomi i april och maj.
TT-Bloomberg
18.05.2022 12:50 UPPDATERAD 18.05.2022 13:05
Goldman Sachs ekonomer sänker prognosen för Kinas ekonomiska tillväxt i år till 4 procent, från tidigare 4,5 procent. Nedjusteringen förklaras med den oväntat svaga statistiken från april.
Det var i måndags som den kinesiska statistikbyrån publicerade siffror på att detaljhandeln minskade med 11,1 procent i april jämfört med samma period föregående år. Det är den lägsta siffran sedan mars 2020 när pandemin bröt ut.
Tillväxten under andra kvartalet väntas enligt Goldman Sachs ekonomer falla till 1,5 procent, vilket kan jämföras med 4 procent i den tidigare prognosen.
Den nya helårsprognosen förutsätter att covid-19-utbrotten i Kina i stort sett hålls under kontroll, att Kinas fastighetsmarknad återhämtar sig och att regeringen ökar sina investeringar i infrastruktur, enligt Goldman Sachs ekonomer.
Kinas officiella mål är att tillväxten 2022 ska sjunka till 5,5 procent.
LÄS OCKSÅ: Coronapolitiken slår hårdare än väntat mot Kinas ekonomi – siffrorna är oroväckande, säger Kinakännare

ANDRA LÄSER