May kan möta Corbyn i tv-debatt om brexit

Rena valkampanjen väntar för Storbritanniens premiärminister Theresa May i kampen för att få igenom sitt utträdesavtal ur EU. En tv-debatt mot oppositionsledaren Jeremy Corbyn kan bli aktuell i jakten på ett ja från parlamentet.

Storbritanniens premiärminister Theresa May i Bryssel efter söndagens toppmöte där EU-ledarna ställde sig bakom brexitavtalet.
Att övriga EU nu sagt ja till det brittiska utträdesavtalet var det enkla.
Det svåra inleds redan i dag då premiärminister Theresa May träffar såväl sin regering som hela underhuset för att lägga ut planen för vägen vidare.
Sannolikt är det onsdagen den 12 december som blir "dagen D" – dagen då det ska röstas i det brittiska parlamentet.
De två veckorna dessförinnan lär ägnas åt en rejäl kampanj, inte minst för att varna för alternativet.

Debatt med Corbyn?

"Vi kan stödja den här uppgörelsen, leverera det som önskades i folkomröstningen och gå vidare för att bygga en ljusare framtid. Eller så kan parlamentet välja att säga nej och gå tillbaka till ruta ett. Det kan öppna dörren till ännu mer splittring och osäkerhet", kommer May att varna ledamöterna i eftermiddag, enligt utdrag ur hennes anförande som skickats ut på förhand till bland andra nyhetsbyrån AFP.
May får en tuff uppgift att få ihop de drygt 300 ja-röster som krävs. Sannolikt kommer många av de mest hårdföra brexitanhängarna inom det egna Konservativa partiet att rösta nej. Därmed gäller det att vinna över eventuella tveksamma från det största oppositionspartiet Labour, trots att Labour-ledaren Jeremy Corbyn kallat avtalet för det "värsta av alla världar".
Enligt tidningen The Daily Telegraph satsar May bland annat på att utmana Corbyn till en tv-debatt om utträdelseavtalet för att vinna röster.

Ekonomiska argument

Tanken är att May och hennes ministrar ska hamra in budskapet att ett nej till avtalet riskerar att leda till en helt avtalslös brexit, med stor ekonomisk osäkerhet och risk för kaos vid brittiska hamnar och flygplatser.
Flankstöd lär ges från en stor del av näringslivet och diverse ekonomiska experter som absolut inte vill se ett oordnat utträde den 29 mars 2019.
Kruxet är bara att många av experterna inte direkt jublar heller över det avtal som förhandlats fram.
Ekonomiska forskningsinstitutet NIESR har gjort en analys på uppdrag av People's Vote – den organisation som kämpar för att få till en ny folkomröstning om brexit.
Jämfört med om Storbritannien hade stannat kvar i EU räknar NIESR med att utträdelseavtalet kommer att leda till en BNP som faller med 3,9 procent om året och att handeln med EU minskar med 46 procent fram till 2030, rapporterar BBC.

Brexit – vad händer nu?

EU:s stats- och regeringschefer sade den 25 november ja till det utträdesavtal för Storbritannien som förhandlats fram samt en gemensam politisk deklaration som lägger grunden till kommande förhandlingar om framtida relation mellan EU och Storbritannien.
I Storbritannien väntas parlamentets underhus rösta om avtalet och deklarationen den 12 december.
Om det blir ett ja ligger vägen öppen för ett ordnat utträde, i enlighet med avtalet. Formellt ska då även avtalet godkännas av EU-parlamentet, troligen i mars, varpå även de kvarstannande EU-länderna ger sitt slutliga ja vid ett möte i ministerrådet.
Om det blir ett nej i det brittiska parlamentet har Theresa Mays regering tre veckor på sig att förklara hur man tänker gå vidare och därpå ytterligare en vecka för att lägga fram ett färdigt förslag om det. Många bedömare räknar med att May i första hand i så fall försöker lägga fram avtalet på nytt, eventuellt efter att ha fått igenom vissa smärre förändringar eller tillägg.
Om det blir nej på nytt är osäkerheten stor om följderna. Alternativen kan i så fall bli allt från ett helt avtalslöst utträde till ett framflyttat utträdesdatum, nyval eller en ny folkomröstning.
Källor: BBC, Europeiska rådet.

ANDRA LÄSER