Niskanen i storform – sensationell seger i Tour de Ski

Kerttu Niskanen fördelade sina krafter perfekt i snöfallet i Lenzerheide. Hon tog sin tredje seger och gick samtidigt upp i ledningen i Tour de Ski.– Det här var en viktig dag för mig, säger hon.

Kerttu Niskanen jublade över karriärens tredje seger i världscupen.
Efter att Kerttu Niskanen hade inlett Tour de Ski med en övertygande prestation i fristilssprinten, var förväntningarna höga inför onsdagens klassiska 10 km individuellt – Niskanens favoritsträcka. Och Niskanen levererade i det blöta snövädret.
Niskanen tog segern med förbluffande 18,2 sekunder före tvåan, Sveriges Ebba Andersson. Krista Pärmäkoski fullbordade en lyckad dag för Finland med sin fjärde plats, 34 sekunder bakom Niskanen. Finland lyckades bra med vallningen i det knepiga föret.
– Det var en lysande dag. Min skidåkning kändes bra och skidorna fungerade. Det var tungt före och det behövdes ruggade skidor, men lyckligtvis lyckades vallningsteamet perfekt, och damernas laginsats var strålande, säger Niskanen, som tvingades stå över VM i Oberstdorf förra vintern på grund av en fraktur i vadbenet.
Det här var Niskanens tredje seger i världscupen. Hon vann den klassiska masstarten på samma tävlingsort, i Lenzerheide, 2014. Sin senaste seger i världscupen tog hon på 10 km klassiskt i Cogne 2019. Det är också den senaste gången som en finländare vunnit i damernas världscup.
– Det var en viktig dag för mig. Efter motgångarna förra vintern känns det här som mer än en seger. Ännu till då brorsan vinner herrarnas lopp så var det här verkligen vår dag, säger Kerttu Niskanen.
I Cogne för tre år sedan vann Kerttu Niskanen damernas 10 km klassiskt, medan hennes lillebror Iivo Niskanen var tvåa i herrarnas 15 km klassiskt. Ett par timmar efter att damernas tävling avslutats i Lenzerheide vann Iivo Niskanen herrarnas lopp.
– Vi har snackat om det förut med Iivo, en gång var det nära, men i dag lyckades vi äntligen båda vinna under samma dag. Jag är överlycklig, nöjd med mitt eget lopp, och glad för Iivos skull.
Fartfördelningen lyckades bra för Niskanen. Efter 2,4 km låg hon på fjärde plats, efter 7,4 km var hon ännu tvåa, men efter 8,7 km tog hon ledningen. Under de sista 2,6 km var hon över 20 sekunder snabbare än Andersson, som alltså slutade tvåa.
Pärmäkoski var tvåa då hon gick i mål, men Rysslands Natalia Neprjajeva petade henne till fjärde plats. Sveriges storstjärna Frida Karlsson var femma, 44,6 sekunder bakom Niskanen. Johanna Matintalo var nia, 55 sekunder bakom Niskanen. Anne Kyllönen tog 15.e plats, 1.04,09 efter.
– Det var en sådan tävling. Jag kände mig helt nöjd då jag kom i mål, jag tyckte det var en bra prestation, men sedan efter att resten gått i mål tar det mest i huvudet, säger Pärmäkoski, som gick ut i spåret som 24:a.
– Prispallen var nära. Vet inte om startplatsen inverkade. Då Neprjajeva kom i mål snöade det ju inte alls lika mycket längre.
Kerttu Niskanen överraskade redan med tionde plats i tisdagens fristilssprint, vilket är hennes bästa placering någonsin hittills i en fristilssprint i världscupen. I och med onsdagens lopp tog Niskanen också ledningen i Tour de Ski totalt, efter två av sex deltävlingar. Niskanen är 27 sekunder före USA:s Jessica Diggins totalt.
– Det är första gången i min karriär som jag har den gula tröjan som ledare i touren. Jag är jätteglad. Touren är inte så lång i år och det är två sprintlopp, så det är en liten överraskning att jag är i ledningen, säger Niskanen.
Tour de Ski fortsätter på fredag med 10 km fristil. Då är det masstart.
skidor
LENZERHEIDE, Schweiz
Världscupen, Tour de Ski
damer, 10 km (k)
1) Kerttu Niskanen, Finland, 27.04,0, 2) Ebba Andersson, Sverige, +18,2, 3) Natalja Neprajajeva, Ryssland, +30,5, 4) Krista Pärmäkoski, Finland, +34,0, 5) Frida Karlsson, Sverige, +44,6, 6) Teresa Stadlober, Österrike, +45,8, 7) Julija Stupak, Ryssland, +48,1, 8) Tatjana Sorina, do, +48,3, 9) Johanna Mätintalo, Finland, +55,0, 10) Anne Kjersti Kalvå, Norge, +55,7.

Damer, efter två av sex etapper:

1) Kerttu Niskanen, Finland.
2) Jessie Diggins, USA, +29 sekunder.
3) Natalja Neprjajeva, Ryssland, +35.
4) Ebba Andersson, Sverige, +48.
5) Krista Pärmäkoski, Finland, +51.

ANDRA LÄSER