Regnbågsankan är nu Regnbågsallians Svenskfinland

Den finlandssvenska föreningen som främjar hbtiq+-frågor byter namn men verksamheten kommer att fortsätta såsom förut.

Arkivbild från Vasa Pride 2019.
12.08.2021 13:02 UPPDATERAD 12.08.2021 13:52
Under ett extrainsatt årsmöte beslöt föreningen Regnbågsankan på onsdagen att byta namn till Regnbågsallians Svenskfinland. Namnbytet kommer inte att förändra föreningens verksamhet eller syfte, meddelar föreningen i ett pressmeddelande.
Föreningen uppger att namnbytet varit på agendan under en längre tid. I samband med föreningens planerade imageförändring under hösten kommer också det nya namnet att lanseras.
"Det nya namnet kommer att professionalisera vår verksamhet och uppdatera föreningens image utåt", säger styrelseordförande Catariina Salo i pressmeddelandet.
Ursprungligen kom initiativet till en uppdatering av föreningens image från skolelever, som tagit del av föreningens utbildningar.
"Vi vill lyssna på ungdomarna. Om de tycker att föreningen ger ett mossigt intryck är det något vi behöver ta till oss och fundera över. Nu tror jag vi är på rätt väg och vårt nya namn beskriver det vi gör på ett mycket bättre sätt", säger Salo.
Fortsättningsvis vill föreningen förmedla gemenskap, lyhördhet, solidaritet och kamp. De mänskliga rättigheterna ligger fortfarande högst på föreningens agenda.
Utöver utbildningsarbetet i skolor, jobbar föreningen med att skapa och upprätthålla tryggare rum för queera personer, bland annat genom verksamhet för ungdomar, unga vuxna och regnbågsfamiljer. Föreningen deltar också aktivt i det politiska arbetet för en vardag i vilken alla har möjlighet att vara trygga – oberoende av sexualitet och kön.
Föreningen har haft ekonomiska utmaningar och hoppas att en fräsch ny image når ut till en bredare skara som kan tänka sig att bidra till Regnbågsalliansens verksamhet.

ANDRA LÄSER