Taylor Swift pekas ut – flyger mest privatjet

En debatt kring kändisars användande av privatjet har blossat upp i USA. Nu har kändisarnas flygvanor synats i sömmarna och den som toppar listan över flest timmar i luften är inte någon i familjen Kardashian – utan oväntat nog Taylor Swift.

Taylor Swift är den kändis som flyger mest privatjet. Arkivbild.
Allt började med tv-stjärnan och sminkmogulen Kylie Jenner lade ut en bild på sig och sin pojkvän Travis Scott framför två flygplan och skrev "Ska vi ta mitt eller ditt?". Bilden fick många att gå i taket över realitystjärnans brist på miljömedvetenhet, medan andra hävdade att kritikerna bara var avundsjuka.
Nu har hållbarhetsbyrån Yard gått igenom data över kändisars flygande med privatjet och även om Kylie Jenner hamnar på listan så är hon inte ens på topp tio utan på plats 19. På listan är däremot hennes halvsyster Kim Kardashian, som finns på plats nummer sju. Jenners pojkvän Travis Scott kniper tiondeplatsen på listan och allra överst tronar artisten Taylor Swift. Enligt Rolling Stone ett intressant faktum, eftersom stjärnan inte ens är ute på turné just nu.
Taylor Swifts privatjet har enligt Yards beräkningar befunnit sig i luften 22 923 minuter hittills under året, vilket motsvarar 15,9 dygn. Planet beräknas ha släppt ut drygt 9,3 ton koldioxid i atmosfären, vilket är 1 185 gånger mer än medelutsläpp för en person under ett år.
Tidigare i veckan hävdade flera amerikanska medier som synat användandet av privatjet bland kändisar att vissa, som rapparen Drake och Kylie Jenner, tagit flygturer så korta som under 20 minuter. Drake har svarat på kritiken och förklarar på Instagram att han inte varit ombord under de korta flighterna, utan att det är flygningar i syfte att parkera om planen.
"För den som är intresserad av logistik... det är inga passagerare ombord på planet", sade Drake i en video.
Taylor Swift har hittills inte uttalat sig kring sitt flygande.

Fakta | De 10 kändisar som flyger mest privatjet

1. Taylor Swift
2. Floyd Mayweather
3. Jay-Z
4. A-Rod
5. Blake Shelton
6. Steven Spielberg
7. Kim Kardashian
8. Mark Wahlberg
9. Oprah Winfrey
10. Travis Scott
Källa: Yard
Källa: TT

ANDRA LÄSER