Hankenstuderande och lesbiska gummor, festglada ungdomar och rikspolitiker visar sitt stöd för lika rättigheter för alla

Det är ballonger och regnbågsflaggor, randiga strumpor och paraplyer som ger solskydd – prideparaden skapar en glad festivalstämning i centrum av Helsingfors. Men pride är mycket mer än en gatufest, det är ett ställningstagande för lika rättigheter. Att translagen måste uppdateras å det snaraste är prideparadens starkaste budskap.

Ursula Drake (till höger) har tagit med sig systern Sunniva Drake som sällskap i prideparaden. Ursula Drake representerar föreningen Gummedalen, som arbetar för äldre lesbiska kvinnors rättigheter.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
02.07.2022 12:05 UPPDATERAD 02.07.2022 20:11
Redan en timme före start kryllar det av regnbågar i Helsingfors, trots att solen gassar på. Det är olidligt hett på Senatstorget. Folk uppmanas dricka vatten och fylla på sina egna flaskor vid vattenkranarna i hörnet av torget. Flaggor vajar, ballonger i luft, det är fest och glad stämning – Helsingfors är redo för en prideparad igen, efter ett par års pandemipaus.
När klockan slår 12 startar paraden från Senatstorget och de stadsbor som samlats längs torget applåderar spontant. Jämställdhet och mänskliga rättigheter engagerar alla, såväl homosexuella som heterosexuella, unga som gamla, män som kvinnor och alla som definierar sig som något däremellan. 
Katri Kalsi hjälper Maaria Posti med pridesminket inför paraden. Det regnbågsfärgade läppstiftet har hon skaffat enkom för pride.
Katri Kalsi från Esbo och Maaria Posti från Mäntsälä deltar i sin första prideparad. De njuter av det härliga vädret och den medryckande stämningen på folkfesten, men betonar att pride är mer än glada färger, det är ett viktigt ställningstagande.
– Jag deltar i paraden för att fira jämställdheten och sommaren, säger Katri Kalsi.
– Och kärleken! Alla har rätt till kärlek, inflikar Maaria Posti.
Paraden består av fjorton lastbilar, tiotals föreningar, organisationer, studentkårer och partier som anmält sig i förväg samt tusentals medborgare, många färgglatt klädda i strumpor, T-tröjor eller solhattar i regnbågens färger. Enligt preliminära uppgifter från polisen deltar 80 000 personer i paraden.
Den följer rutten Senatstorget, Alexandersgatan, Mannerheimvägen, Södra Esplanaden, Unionsgatan, Södra Magasingatan, Kaserngatan, Jungfrustigen och avslutas i Brunnsparken. Det blir en lång parad, innan de sista ens kommit halvvägs har de första redan ätit upp sin medhavda picknickmat i skuggan av de stora träden i Brunsparken.
De mest förutseende paraddeltagarna har med sig paraply, randiga eller annars bara färgglada, som skydd mot den gassande solen.
Ett slagord som hörs överallt där paraden drar fram är "Translaki uusiksi, heti" (Uppdatera genast translagen). Demonstranterna kräver att regeringen å det snaraste uppdaterar den föråldrade translagen, så att varje individ oberoende av ålder ska få avgöra hur hen registreras. Nu är detta möjligt bara för personer över 18 år. Finland är det enda landet i Norden som kräver att personer som vill genomföra en könskorrigering först måste sterilisera sig, vilket kränker de mänskliga rättigheterna. 
Presidentfrun Jenni Haukio är beskyddare för årets prideparad. Efter terroristattacken i Oslo har även Norges ambassadör Dag Stangnes bjudits in som hedersgäst. 
Undervisningsminister Li Andersson gick tillsammans med sina partikolleger i Vänsterförbundet i slutet av pridetåget.
HBL slår följe med ett par damer som pratar svenska. Det är systrarna Ursula och Sunniva Drake som marscherar tillsammans med andra äldre damer. Ursula Drake är styrelsemedlem i föreningen Gummedalen, en förening för äldre lesbiska kvinnor som har ett par hundra medlemmar.
– Vi är här som motvikt, för att visa att pride inte bara finns till för de unga. Det finns också en skara äldre lesbiska damer, även om vi är ganska tysta och inte för så mycket väsen av oss. 
– Men inget ont om ungdomarna, det är härligt med alla dessa energiska och glada ungdomar som deltar i paraden och annars också ser till att sexuella minoriteter får synlighet, säger Sunniva Drake.
Ursula Drake berättar att Gummedalen brukar ordna danskvällar dit enbart kvinnor är välkomna, eller personer som definierar sig som kvinnor. Också den här kvällen blir det dans på Botta för kvinnor som vill dansa med andra kvinnor. Någon åldersgräns finns inte.
– Vi gillar att dansa och våra danser är mycket populära, de kan locka upp till 600 deltagare, och då blir det mycket varmt. Medelåldern ligger kanske runt 40 år, början av kvällen är spelar dj:n lugnare dansbandsmusik för äldre besökare och när vi går hem tar de yngre över dansgolvet, då övergår också musiken till mera fartfyllda diskotoner, berättar Ursula Drake.
Studentkåren vid Svenska handelshögskolan deltar för första gången i prideparaden. Robin Berntzen, Jennifer Holmberg, Emmi Winqvist, Selma Lumio, Sofie Eriksson, Matias Monola, Madicken Heiskanen, Pippi Blomqvist och Anton Mattsson går i Prideparaden klädda i Hankens vita studentoveraller, för att stödja mänskliga rättigheter och jämställdhet.

Kräver bättre sexualundervisning

Lite längre bak i paraden kommer ett helt gäng med svenskspråkiga deltagare, under en flagga med texten Svenska Hörnan. Cecilia Huhtala, Tilda Cederberg och Adriana Knispel representerar ett samarbetsprojekt där bland annat Finlands Svenska Skolungdomsförbund, Regnbågsalliansen, Luckan och Folkhälsan deltar. De jobbar för skolungdomarnas rättigheter.
Adriana Knispel, Tilda Cederberg och Cecilia Huhtala marscherar för skolungdomars rätt till en trygg skolmiljö fri från sexuella trakasserier och pinsamma skämt om könsidentitet.
– Vi jobbar aktivt för en bättre skolmiljö även för sexuella minoriteter. Det handlar bland annat om bristen av könsneutrala toaletter och omklädningsrum i skolbyggnader, men också om stora brister i sexualundervisningen, Cecilia Huhtala som är styrelseordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. 
Förbundet får in mest respons från skolelever om just en undermålig sexualundervisning.
– Många lärare har föråldrad information om sexuella minoriteter, exempelvis kan de använda gammaldags termer som transvestit i stället för transpersoner. Vårt mål är att alla skolelever i hela Svenskfinland ska få lika saklig sexualundervisning i skolan. Den borde också vara mer omfattande än vad det är i dag, i vissa skolor hastar man förbi ämnet på en enda lektion, säger Cecilia Huhtala.
– Vi strävar också efter att skapa en trygg skolmiljö för eleverna. Fortfarande förekommer det en hel del homofobi och skällsord om personers sexuella läggning. Där ser vi en tydlig regional skillnad, i Nyland finns en större tolerans för olika former av sexualitet, medan Österbotten fortfarande är mera konservativt, säger Tilda Cederberg.

Som en andra julafton

När paraden väl når fram till Brunnsparken brer deltagarna snabbt ut sina picknickfiltar i skuggan av de svalkande lövträden, dukar fram läskande drycker ur kylväskor och godsaker att mumsa på ur ryggsäckar. De skuggiga gräsmattorna fylls snabbt, medan platser i solen inte lockar den här stekheta julidagen.
Lumi Hultkrantz och Caroline Duberts studerar i Sverige men sommarjobbar nu i Finland. De har tagit ut ett par lediga dagar under prideveckan för att kunna njuta av värmen, gemenskapen och varandra.
Uppe på en kulle sitter Lumi Hultkrantz och lackar sina egna tånaglar och flickvännen Caroline Duberts fingernaglar i olika nyanser av rosa.
– Vi sov så länge i morse att vi fick bråttom till paraden och måste springa till torget för att hinna med. Men nu är vi här och njuter av dagen. Pride är både en rolig och emotionell högtid för oss som är queer, säger Lumi Hultkrantz.
– Pride är lite som vår julafton, det är den dag på året som vi känner att vi är fullvärdiga medlemmar av samhället, förklarar Caroline Duberts.
Paret studerar i till vardags i Sverige, Lumi Hultkrantz i Växjö och Caroline Duberts i Kalmar, men nu sommarjobbar de i Lumis hemstad Helsingfors under en månads tid. De jobbar för ett företag som ordnar trampolinhopp för barn.
– Vi har ansökt om tre dagar ledigt från jobbet för att kunna njuta av prideveckoslutet, förklarar Lumi Hultkrantz.
De har inga spikade planer utan gör det som känns roligt. De hoppas snubbla över någon trevlig fest att delta i på kvällen, men de vill också gärna hinna ha lite tumistid, pride är ju trots allt en fest för kärleken.

ANDRA LÄSER