Varning för nytt snöinferno – drömmen om vit jul verkar besannas

De senaste dagarnas snöyra gör att Nyland och huvudstadsregionen har mest snö i hela landet. Tiddelipom! Ännu mer kommer att vräka ner i veckan.

Färska julkortsvyer från Esbo centrum. En ny snöstorm drar in över sydkusten från och med måndag eftermiddag.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
11.12.2022 11:44 UPPDATERAD 11.12.2022 11:45
Tjockaste snötäcket i hela landet finns i huvudstadsregionen och västra Nyland. Lojo har mest snö av alla landets kommuner, 47 centimeter varav 22 kom under lördagens snöyra.
I Noux i Esbo är snötäcket 37 centimeter och på  Helsingfors-Vanda flygplats 35 centimeter. Också i Kajsaniemi finns gott om snö, 22 centimeter.

Snökanon i antågande

För alla pigga och starka snöskottare och kälkåkare kommer ett glädjebud: Ännu mer snö är på intågande på måndag.
Det är frågan om en snökanon, väderfenomenet som uppstår i kustområden vintertid när en stor mängd kall luft strömmar ut över öppet vatten. Temperaturskillnaden får vattnet att avdunsta och bildar moln som omedelbart ger ifrån sig snö. Med vindens hjälp förs snöfallet in över land där det förstärks.
– Södra Finland drabbas på måndag kväll av kraftig snöyra som fortsätter vidare mot Österbotten. Till havs har vi utfärdat stormvarning och då snön drar in över land kommer det att kännas riktigt kallt eftersom temperaturen ligger på mellan -10 och -15 grader, säger Helena Laakso, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet.
Väglaget kommer att vara uselt då snöstormen drar över på måndagskvällen och den som absolut inte måste bege sig ut i trafiken med bil, gör klokt i att låta bli.

Fortsatt vintrigt

Efter att snöstormen har bedarrat, håller det vintriga vädret i sig i södra Finland med temperaturer mellan -5 och  -15 grader under inkommande vecka. Tidvis kommer ännu mer snö.
Alla som drömmer om en vit jul ser ut att få sina drömmar besannade. Meteorologens prognos sträcker sig inte riktigt ända fram till julafton, men nästan, och ända hit förutspås vinterväder med mer snö.
Helsingforspolisen varnar för ”fyrhjuliga igloor” och uppmanar bilisterna att skotta och skrapa bilen ren innan föraren trampar på gasen och kör i väg.
Som ett sedelärande exempel publicerade polisen en bild på en insnöad bil som man stoppat i trafiken. Bilens sidospegel och bakrutor var helt igenmurade av snö. Föraren fick en trafikförseelsebot, men det var snudd på äventyrande av trafiksäkerheten, skriver polisen på Twitter.
Vid middagstid på söndagen var drygt 2 000 hushåll utan elektricitet. I synnerhet i västra Nyland fanns många strömlösa fastigheter som en följd av lördagens snöyra, över 400 i Lojo och lika många i Raseborg.
Hur ser vintervädret ut hos dig – blir det en tur i pulkabacken eller stannar du inne? Skicka in en bild av vädret till oss på nyheter@hbl.fi! Berätta gärna kort om vädret, var bilden är tagen, vad den föreställer och vem som tagit den.

ANDRA LÄSER