Våldsamma protester efter polisövervåld mot svarta - "snälla jag kan inte andas"

De vidsträckta protesterna mot ordningsmaktens övervåld mot svarta fortsatte under torsdagen. I Minnesota har guvernören Tim Walz kallat in delstatens nationalgarde för att hålla ordning i Minneapolis.

Demonstrationer i Minneapolis den 27 maj.
För tredje dagen i rad präglades Minneapolis på torsdagen av protester, som sent på dagen på sina håll övergick i kravaller och plundring.
Oroligheterna spred sig även till tvillingstaden St Paul, där polis ingrep mot ett 60-tal personer som plundrade en affär, skriver tidningen Star Tribune.
Men även fredliga demonstrationer spred sig över de två städerna, och tusentals personer protesterade i ett antal manifestationer där de krävde rättvisa och frihetsberövande för de fyra vita poliser vars ingripande i måndags utlöste protesterna.
Många demonstranter ropade "Jag kan inte andas" – de ord som blev den döde George Floyds sista – när de tågade i centrala Minneapolis, där människorättsaktivisten Al Sharpton höll ett tal.
– Det finns sannolika skäl att misstänka och gripa dem (poliserna). Vi ber inte om en tjänst, vi ber om vad som är rätt, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.
Ett flervåningshus som höll på att byggas brann ner under våldsamheterna och protesterna mot natten till onsdagen i Minneapolis, efter det att en svart man dödats i samband med ett polisingripande. Foto: Brian Peterson/Star Tribune/AP/TT

Kallar in nationalgardet

Efter onsdagens våldsamma protester hade Minneapolis borgmästare Jacob Frey tidigare under torsdagen bett guvernören Tim Walz om hjälp, och denne kallade in delstatens nationalgarde för att hjälpa polisen att hålla ordning i staden.
"Det är dags för återuppbyggnad. Att bygga upp staden, bygga upp vårt juridiska system och bygga upp förhållandet mellan ordningsmakten och dem som de är ålagda att skydda", säger Walz i ett uttalande.
Efter beskedet utlyste Frey lokalt undantagstillstånd i delar av staden, och polisen bad allmänheten att hålla sig borta från vissa centrala delar. Star Tribune rapporterar även att lokaltrafiken i Minneapolis och St Paul kommer att stå stilla över helgen.
Blommor, nallar och annat har lämnats på platsen där George Floyd blev bragt om livet i Minneapolis.

Utreds av FBI

De ilskna demonstrationerna utlöstes av en video som visar hur en vit polisman under nära nio minuter med knät sätter sig på en svart mans nacke. På videon hörs hur 46-årige George Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädjar om hjälp och flera gånger säger "snälla, jag kan inte andas", innan han blir livlös.
Han förklarades senare död på ett sjukhus i Minneapolis. De fyra inblandade poliserna har fått sparken och fallet utreds av FBI.
"George Floyds död borde leda till förändringar inom rättsväsendet och samhället, inte mer död och förstörelse. Som George Floyds familj har sagt, 'Floyd skulle inte vilja att folk skadas. Han arbetade och levde för att skydda människor'”, säger Walz.

Oroligt i Denver

Oroligheterna har spritt sig till flera städer i USA, bland annat Los Angeles och Memphis. På torsdagen rapporterades det om våldsamma protester även i Denver, där en fredlig demonstration möttes av kravallutrustad polis som enligt Denver Post besköt de protesterande med tårgas.
Enligt USA Today försökte en person där med sin bil köra på en demonstrant. Tidningen rapporterar även konfrontationer mellan polis och demonstranter i New York.
Floyds död väcker svåra minnen av andra händelser där svarta utsatts för övervåld i USA de senaste åren. Händelsen väcker också frågeställningar om rasism inom polisen och huruvida svarta och vita är lika inför lagen.
ANDRA LÄSER