Nytt rekord för Hurske i säsongspremiären – Neziri misslyckades

Flera finländska friidrottsstjärnor tävlar under veckoslutet.

Reetta Hurske.
Häcklöparen Reetta Hurske smällde till med nytt personbästa i sin säsongspremiär i Karlsruhe. I försöksheatet på 60 meter häck tangerade hon sin nästbästa tid någonsin då hon kom i mål på 7,98. I finalen kom hon sedan trea på 7,96 – bara fem hundradelar från Nooralotta Neziris finska rekord.
Jamaicanska Danielle Williams vann på 7,84, franska Cyréna Samba-Mayela kom tvåa med samma tid. Neziri misslyckades i försöket och blev utslagen med tiden 8,20.
"Jag sade före tävlingen åt Nooralotta att det kan bli vad som helst mellan nytt rekord och 8,10. Utifrån träningarna visste jag att jag är i form men säsongens första tävling är alltid svår. Jag minns inte när jag skulle ha varit så här nervös före en tävling. I försöksheatet kom jag i gång först vid andra häcken, men annars var det ett balanserat lopp. I finalen ville jag bara löpa renare och njuta. Tydligen gick det helt bra då jag aldrig löpt fortare än så här", säger Hurske i Friidrottsförbundets pressmeddelande.
Tiden 7,96 underskrider kvalgränsen till inomhus-VM i Serbien i mars.
"Dit kunde man åka om löpandet börjar rulla ännu bättre", säger Hurske.

Lipsanen i form

Trestegshopparen Simo Lipsanen lyckades också bra i Karlsruhe. Hans längsta hopp mätte 16,71 och hans nästlängsta notering blev 16,55 meter.
Lipsanens inomhusrekord är 16,98, utomhus lyder hans finska rekordresultat 17,14.
Höjdhopparen Ella Junnila rev tre gånger på höjden 188. Hennes resultat blev 184.
På lördag kväll är bland annat OS-femman i stavhopp Wilma Murto i hetluften i en stavhoppsgala Frankrike. Murto toppar fen finländska inomhusstatistiken med ett resultat på 440. Elina Lampela är tvåa på 430 före finlandssvenska systrarna Saga och SIlja Andersson som bägge klarat 420 i vinter.
ANDRA LÄSER