”Jag står inte ut med rap” – Lordi dissar Käärijä i intervju med Helsingin Uutiset

Årets finländska bidrag i Eurovision faller inte riktigt Lordi i smaken. – Hiphop kommer från satan, säger han i intervju med Helsingin Uutiset.

Lordi gillar inte Käärijäs låt Cha cha cha.
Nathalie Koskinennathalie.koskinen@hbl.fi
23.03.2023 22:05 UPPDATERAD 24.03.2023 10:17
Det är ett färgglatt och excentriskt nummer som ska tävla för Finlands del i årets upplaga av Eurovision Song Contest i Liverpool. Åsikterna om låten går isär – milt sagt.
I en intervju med Helsingin Uutiset uttrycker Tomi Putaansuu, mer känd som Mr Lordi, tydliga åsikter om Käärijäs ”Cha Cha Cha”. Han beskriver genren som motstridig, att han inte tål rap och att ”hiphop kommer från satan”.
– Jag har aldrig tyckt om den sortens musik, jag förstår den inte. Jag står inte ut med rap. Men det finns en mörk bakgrund där och en melodisk refräng, som jag verkligen diggar, berättar Mr Lordi för Helsingin Uutiset.
Senare i intervjun säger ändå Mr Lordi att han tycker bidragets helhet är bra.
– Finnarna vet hur man gör tung musik, det fungerar bättre än något larvigt, säger Mr Lordi.
Mr Lordi är frontfigur i hårdrocksbandet Lordi som vann Eurovisionen 2006 med den oförglömliga låten ”Hard Rock Hallelujah”. Det är det enda bidrag som vunnit Eurovisionen för Finland.
– Många tycker fortfarande att Lordi var urkassa i Eurovision. Det är något jag inte har en förklaring för eller svar på. Jag har en fråga, ja, och den lyder så här: varför i helvete bryr sig folk i Finland om Eurovision Song Contest? undrar Mr Lordi.
I år hoppas finländarna på en eventuell andra seger i Eurovision med Käärijä och låten ”Cha Cha Cha”, som ligger bra till i tippningarna inför tävlingen som går av stapeln den 9–13 maj i Liverpool.

ANDRA LÄSER