Lärare strejkar för att orka i framtiden

06.05.2022 15:15
Nu under strejktider har lärarnas lön diskuterats flitigt. Förra veckan fastnade skrattet i halsen då två programledare på Yle Extrems eftermiddagsprogram deklarerade att de nog också tänker strejka, för lärarna har ju högre lön än de har och får dessutom hela sommaren ledigt. Även om det var skämtsamt sagt så kändes det som en personlig förolämpning.
Denna vecka kommer jag att strejka för att få se någon rättvisa i lönesystemet. Jag kräver rättvisa för mina sex år på universitetet följt av en behörighetsgivande utbildning på två år till. Jag strejkar för alla lärare som av hela sitt hjärta vill undervisa, men i stället sätter majoriteten av sin arbetstid på att rätta uppgifter, göra sitt undervisningsmaterial eftersom det inte finns ett vettigt läromedel att använda, gå på möten och fortbildningar, kommunicera med hemmen via Wilma, uppdatera personliga planer och anpassa undervisningen efter allas specialbehov i klassen. För alla lärare som springer från klassrum till klassrum utan att hinna sitta ner mellan varven, som har över 30 studerande i klasserna för att det inte finns vare sig klassrum eller lärare som skulle möjliggöra att dela upp grupperna, som får ropa över axeln att studerande ska skicka ett Wilmameddelande i stället för att hinna stanna och lyssna. För att nya läroplaner och kommunens krav går före högklassig undervisning. För alla som gråtit en lördagskväll då mängden att rätta är större än orken. För alla som går in i väggen eller lämnar yrket bakom sig för att det helt enkelt inte går längre.
Lärare jobbar inte övertid, för det finns inga timmar att registrera eller sätt att få det kompenserat. Lärare jobbar enligt det egna samvetet och arbetsmängden. Då den mängden blir för stor finns det inte många val, antingen kan man jobba lite till eller lämna yrket bakom sig. Just nu är det många som funderar på det senare. Vi är trötta, stressade och utmattade. Jag strejkar med stolthet för mina kollegors välbefinnande och för att jag ska ha en plats i skolvärlden också i framtiden.

Susanna Ekelund,

Helsingfors

ANDRA LÄSER