Katthandeln på nätet går het inför sommaren

Kattägare larmar i egna forum om skyhöga priser i näthandeln. Just nu kan en bondkatt kosta allt mellan 300 till över 900 euro.

06.05.2022 10:15 UPPDATERAD 06.05.2022 10:36
Hos Finlands djurskyddsförening säger verksamhetsledare Kati White att hon i princip tycker att katter, även bondkatter, ska kosta mycket.
– Det är dyrt att ha ett djur och ett högt pris kan göra att man inte gör ogenomtänkta köp.
Men möjligheten att sälja kattungar av alla de slag för skyhöga priser är inte helt riskfritt.
Dels kan höga priser locka till dubiös kattuppfödning. Dels finns det inga garantier för vad det egentligen är för katt man köper. Särskilt varsam ska köparen vara ifall någon säljer en kattunge dyrt, utan att den är veterinärkollad eller försedd med mikrochip. Varningsklockorna ska också ringa då man säljer påstådda raskatter som varken är registrerade eller kontrollerade.
– Den som köper katt på nätet måste vara noggrann med att kontrollera vilka kattungens föräldrar är och vad det egentligen handlar om för försäljare, säger White.
Det är fortfarande lagligt för vem som helst att sälja djur på nätet. En av de populäraste sajterna för handel är tori.fi, där det för tillfället finns knappt 200 katter och över 300 hundar till salu.

Tusentals hemlösa i hittedjurshus

Det senaste året har olika djurskyddsorganisationer fört aktiva och synliga kampanjer kring det som kallas Finlands kattkris. För medan det säljs kattungar för hundratals euro via nätet så är landets hittedjurshus fyllda av hemlösa katter som ingen saknar.
En egen särart är de så kallade populationskatterna som orsakar stort jobb för frivilliga runtom landet. Det handlar om lösdrivande mer eller mindre vilda katter som förökar sig okontrollerat och som ofta lider av olika sjukdomar och andra problem.
Men också de här ungarna säljs ibland dyrt på nätet som påstådda vanliga och tama ungar, trots att de kan vara totalt förvildade och allvarligt sjuka.
Både då det gäller katter, hundar och andra husdjur ska köparen akta sig för att köpa djur utan att ha besökt stället, eller då man ser att djuret lever i dåliga förhållanden.

ANDRA LÄSER