Rinne utsågs till regeringssonderare – ställer två frågor

Antti Rinne (SDP) har utsetts till den nya regeringssonderaren. Alla är inte nöjda med valet.

På tisdagen lämnade statsminister Antti Rinne in sin avskedsansökan. Under torsdagen började han arbetet med att få ihop en ny regering.
På torsdagseftermiddagen valde riksdagsgrupperna Antti Rinne (SDP) till regeringssonderare för den nya regeringen.
Samlingspartiet och Rörelse nu är inte nöjda.
Rörelse nu:s Harry Harkimo var så missnöjd med valet att han beslöt sig för att stiga upp och lämna mötet.
Samlingspartiet meddelade också om avvikande åsikt. Enligt partiet har riksdagens största visserligen rätt att välja sonderare. Att utse Antti Rinne till uppdraget är ändå speciellt med tanke på att Rinne nyss mist förtroendet, anser Samlingspartiet som hellre hade sett att sonderaren hade valts först på söndag när det står klart vem som är SDP:s statsministerkandidat.
Valet av statsministerkandidat inleds på söndag kväll från och med klockan 17.30. Valet står mellan Sanna Marin och Antti Lindtman.
Rinne var snabb med att inleda sitt arbete sonderare. Riksdagsgrupperna fick så gott som omedelbart två frågor som de ska besvara senast på lördag kl. 16:
1. Är ni redo att godkänna regeringsprogrammet för statsminister Antti Rinnes regering 6.6.2019 som sådant som regeringsprogram också för den nya regeringen?
2. Är ni redo att ingå i en majoritetsregering som leds av Socialdemokraterna och har ni i så fall några knäckfrågor för ert deltagande?
Efter regeringssonderingarna väntar egentliga regeringsförhandlingar. Hittills har den gamla regeringens partier låtit förstå att de är redo att fortsätta regera tillsammans utifrån det program som man kom överens om efter riksdagsvalet.
Bedömningen är att en ny regering kan utses redan nästa vecka. I slutändan är det riksdagen som klubbar igenom valet av ny statsminister varpå presidenten utnämner statsministern.
Statsminister Antti Rinne avgick i tisdags då Centern meddelade att partiet inte lägre hade förtroende för Rinne som statsminister.
ANDRA LÄSER