Den enas skrot är den andras skatt

Lagom till våren lanserar Yle en ny vintageserie om gamla prylar. Men får Ulrika Bachér vara något mer än dekoration i programmet?

Ulrika Bachér, Tomppa Kekäläinen och Mike Kairenius är vintageentusiaster.
Malin Slotte
29.03.2018 13:21 UPPDATERAD 31.03.2018 14:28

Vintagevärlden Yle TV1 torsdag 20.00, repris måndag 7.30 och tisdag 16.15.

Med våren kommer loppissäsongen, och sommartid är de uppoppande gårdsloppisarnas tid, ställen man kan stanna vid och kanske fynda på. Det kan säsongstänket antas vara bakom den nya tiodelade serien Vintage-valtakunta som handlar om Mike Kairenius och Tomppa Kekäläinen som driver vintagebutiken Weird Antiques på Busholmen i Helsingfors. De två eldsjälarna har samlat på sig en ansenlig mängd föremål där femtiotalets rockabillyestetik är det särskilt heta och eftertraktade. Det är verkligen ingen loppmarknad där folk dumpar sitt bråte, utan ett ställe där föremålen har äkta patina och är noggrant utvalda. Deras butik lockar till sig samlare av olika slag. Det kan gälla allt från leksaksbilar till gamla bensindunkar som har den där speciella retroformgivningen. I första avsnittet får vi till exempel se en förtjusande aporkester från Borgbacken som duon kanske inte ens skulle sälja om någon ville ha den.
Serien som är en sorts public service-variant av Suomen huutokauppakeisari grottar ner i sig i den här världen med föredömlig entusiasm och nördigheten.
Första avsnittet presenterar affären som besöks av kunder som försöker pruta ner de höga priserna. Affären är inte stället där man gör prisfynd; Mike och Tomppa vet när de kan ta betalt, även om det mest kuriosa föremålen kan vara svårprissatta.
I senare avsnitt beger de sig ut på en roadtrip genom Sommarfinland i en gammal raggarbil för att få tag på nya föremål till butiken. Det blir besök hos andra handlare och möten med liksinnade personligheter.
Under tiden håller burleskdansaren och grafikern Ulrika Bachér ställningarna i butiken. Även Bachérs stora intresse är femtiotalsestetik och hennes klädstil är feminin rockabillyvintage. Det är en könsrollsfördelning som ligger nära epoken det handlar om, och Mike och Tomppa fäller också uppskattande kommenterar om hennes utseende. Det är en serie om den grabbiga versionen av den här hobbyn, med föremål från manliga domäner som garage och verkstäder i fokus. Inget fel med det i sig förstås, men man får hoppas att Bachér inte enbart har rollen som piffigt blickfång och den som kommenterar killarnas förehavanden, utan att också hennes expertis och intresseområden får mera utrymme i senare avsnitt.

ANDRA LÄSER