Vicepresident Pence och hans fru coronatestas

USA:s vicepresident Mike Pence och hans hustru kommer att testa sig för coronaviruset, efter att en medarbetare i vicepresidentens stab testat positivt för viruset.

USA:s vicepresident Mike Pence.
Emma Gyllestad/TT
21.03.2020 11:05 UPPDATERAD 21.03.2020 21:10
– Vita husets läkare har låtit förstå att han inte har haft någon anledning att tro att jag har varit exponerad och att jag måste testas, sade Mike Pence vid Vita husets dagliga presskonferens om coronaviruset.
– Men givet den speciella position jag har som vicepresident och som ledare för Vita husets coronavirusgrupp, kommer både jag och min hustru att testats senare i eftermiddag, fortsatte Pence.
Sedan i fredags råder utegångsförbud för Kaliforniens nära 40 miljoner invånare.
New Yorks guvernör Andrew Cuomo. Arkivbild.
I fredags eftermiddag, lokal tid, meddelade New York-guvernören Andrew Cuomo att utomhusaktiviteter kraftigt begränsas i delstaten från och med söndag. Bara samhällsnödvändiga företag – som exempelvis mataffärer, apotek, infrastrukturleverantörer och vårdinrättningar – får låta sina medarbetare ta sig till arbetet, alla andra ska jobba hemma om det går eller inte alls. Invånarna uppmanas att hålla sig inomhus och borta från andra människor i så stor utsträckning som möjligt.
– Det här är inte bara användbara tips, säger Cuomo vid en presskonferens.
– Det här är rättsligt bindande bestämmelser, de kommer att drivas igenom. Alla företag som inte efterlever kraven kommer att bötfällas och stängas. Dina handlingar kan påverka min hälsa, det är där vi är nu.
Liknande regler har aviserats i flera städer och delstater i USA, bland annat i Connecticut, New Jersey och Illinois.
Över 18 000 personer har smittats med coronaviruset i USA, rapporterar CNN.
Det vanligtvis folktäta Times Square i New York.

ANDRA LÄSER