Här kör flest finländare på grund

Kristian Raij och hans företag Skipperi hyr ut båtar i Norden och Nya Zeeland. Han presenterar statistik som visar att finländare kör fortare på sjön än svenskar, norrmän och danskar. Man har även kartlagt stället där flest finländare kör på grund.

Kristian Raij och hans företag Skipperi har tittat närmare på om finländare eller svenskar susar fram i högre hastighet till sjöss.
Skipperi är en stor aktör inom båtuthyrning och i samband med ett presstillfälle i Drumsö på fredagen presenterade grundaren och vd:n Kristian Raij en hel del intressant statistik på nordbors beteende till sjöss.
– Bland annat har vi kommit fram till att finländare kör mest båt på midsommardagen, berättar Kristian Raij.
Statistiken baserar sig på data som Skipperi samlat in från cirka 70 000 båtfärder i Norden. Båtfärderna har gjorts med företagets hyrbåtar.

Finländare åker fortast

Inbyggda gps-system och sändare i båtarna gör det möjligt för Skipperi att hålla koll på var, när och hur båtarna far fram.
– Vi kan konstatera att finländarna åker fortast, 9,7 knop i genomsnitt, säger Raij.

Nordbors beteende till sjöss

Finländarna far fram fortast. Genomsnittshastigheten är 9,7 knop. Svenskarna ligger på andra plats (9,1 knop), Norge på tredje (7,7 knop) och Danmark på fjärde plats (7,6 knop).
Finländarna tar även de längsta båtturerna, i genomsnitt 18,1 sjömil.
Motorbåtar är populärare att hyra än segelbåtar. 72 procent av de som hyrde en båt av Skipperi förra året hyrde en motorbåt, 23 procent hyrde en segelbåt och 5 procent en SUP-bräda eller en roddbåt.
I genomsnitt hyrde man en motorbåt i tre dagar och en segelbåt i sex.
De största orsakerna till att hyra en båt var att rymma från vardagens stress, vistas i naturen och att simma.
Källa: Skipperi
Siffrorna baserar sig på hur Skipperis kunder kör med företagets hyrbåtar.
Svenskarna ligger på andra plats (9,1 knop), Norge på tredje (7,7 knop) och Danmark på fjärde plats (7,6 knop).
Svenskarna är dock bättre på en sak – att köra på grund. Skipperis statistik visar att svenskar kör på sten 1,9 gånger oftare än finländare.
– Man skulle kunna tro att erfarenhet är en stor faktor när det gäller hur ofta folk kör på grund. Men enligt vår statistik behöver man ha minst tio års erfarenhet till sjöss för att det ska vara någon betydande skillnad, konstaterar Raij.
– Dessutom har det visat sig att män kör på sten 7 procent oftare än kvinnor.

Kallvik farligast, eller?

Skipperi har även tagit reda på var största delen av deras kunder kör på grund i Finland, Sverige, Norge och Danmark. I Finland finns det farligaste stället i Kallvik i Helsingfors.
– Det är ett väldigt smalt sund och om man möter en annan båt där kan det vara riktigt knepigt.
I Kallvik utanför Nordsjö finns ett ställe där många båtförare kör på grund.
Huruvida stället i fråga faktiskt är det farligaste i hela landet går ändå inte att fastställa, eftersom informationen endast baserar sig på Skipperis hyrbåtar.
– Vi finns inte över allt i landet ännu, så visst är det möjligt att det finns ett farligare grund eller en farligare sten någon annanstans, medger Kristian Raij.
ANDRA LÄSER