Camilla Richardsson: "Paniken har lagt sig – kan vara glad nu"

Camilla Richardsson var riktigt osäker på formen inför Kalevaspelen och EM som kör i gång om en vecka. Men efter två lyckade lopp i Joensuu har paniken lagt sig hos 28-åringen som nu tar sikte på 5000 och 10 000 meter i München.

Camilla Richardsson gav ett gott formbesked inför EM. 
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
07.08.2022 16:55 UPPDATERAD 07.08.2022 18:28
Camilla Richardsson körde ett sololopp från början till slut och blev finsk mästare på 5000 meter i överlägsen stil. Sluttiden 15.33,35 var både ett mentalt viktigt formbesked och nytt Kalevaspelsrekord.
Richardsson var solklar förhandsfavorit och var över en minut snabbare än någon annan i loppet som hon såg som en hård träning mer än något annat. Kilometerfarten var jämn: 3.05–3.07–3.09–3.09–3.03.
– Jag hade tänkt mig en start på 3.10 plus, men det blev 3.05. Det blev lite panik: har jag sprängt mig redan? Det första varvet går alltid lite för hårt, men efter det kändes det bra genom hela loppet. Jag tyckte det var en bra cruise-fart så varför inte bara köra på då man har en bra dag? I något skede under loppet började speakern prata om mästerskapsrekord, så fick man ju kanske lite en morot för det. Det var inget jag hade i tankarna på förhand, men det gav mig faktiskt ett mål. Jag kom förvånansvärt nära PB (15.30,08) till slut. Jag är jättenöjd och det är jätteskönt att få ett sådant här lopp en vecka före EM. Nu känner jag mig faktiskt lugn. Paniken har lagt sig, berättar Richardsson.

Hittade glädjen i Sankt Moritz

Richardsson är anmäld till både 5000 och 10 000 meter i EM i München. Där hoppas hon på en fullträff – något hon inte fick till i VM i Eugene. Där knäcktes hon av hettan och avbröt. Det var en stor besvikelse för 28-åringen som hade ett förträffligt förberedande träningsläger i de schweizisk bergen i Sankt Moritz.
– VM var en stor besvikelse. Jag var i bra form och visste att jag kunde springa bra. Jag var kanske till och med för säker på att det skulle gå bra. Efteråt funderade om det var hettan eller något annat som gick fel, säger Richardsson.
Efter VM återvände en besviken Richardsson till Sankt Moritz. Där fortsatte motgångarna.
– Jag åkte tillbaka till Sankt Moritz och först gick det helt galet dåligt. Det berodde säkert på tidsskillnaden och jag var mentalt jättetrött och ledsen. Allt var bara jättetungt och det blev till ingenting.
Richardsson och tränaren Jukka Keskisalo hade redan bestämt att Esbo IF-löparen avbryter lägret och åker hem i stället.
– Men just den dagen hade jag en bra träning så jag stannade kvar. Sen började det rulla på, säger Richardsson med ett skratt.
Kalevaspelen – där hon överraskade med att välja 1500 meter framom 10 000 meter – gav sedan det där lilla extra.
– Tusenfemman var hyfsat bra på min nivå. Det känns bra att jag sprang 1500 och lämnade bort tian. Jag är nöjd med helgen. Jag kan vara glad nu, säger den EM-laddande dubbla FM-medaljören.

Kuivisto dubbelmästare för femte gången

En annan SFI-idrottare som glänste på löpbanan var Borgå Akilles medeldistansstjärna Sara Kuivisto. Kuivisto visade stark form då hon följde upp guldet på 1500 meter med en ny triumf på 800 meter.
Sara Kuivisto blev dubbelmästare i Joensuu. 
Utgångsläget inför 800-metersfinalen var spännande då det skulle bli en första duell mellan Kuivisto och stjärnskottet Eveliina Määttänen. Kuivisto visade klass i taktikloppet och segrade tack vare en urstark slutspurt. En sekund skiljde toppduon från varandra: 2.04,12 mot 2.05,12.
Kuivisto blev dubbelmästare i Kalevaspelen för femte gången. Totalt har 30-åringen vunnit tolv FM-guld – alla i följd. 

ANDRA LÄSER