Luciakandidat 9, Astrid Lindholm: "Lucia är till för alla och diskriminerar ingen"

Enligt Astrid Lindholm bör lucia vara godhjärtad och icke-diskriminerande. Hon har länge väntat på att vara tillräckligt gammal för att kunna ta del av luciatraditionen. – Det vackraste man kan göra som lucia är att lussa för de äldre och ensamma, säger hon.

– Lucia ska vara godhjärtad och öppen. Hon är tillgänglig för alla och diskriminerar inte någon. Lucia ska kunna prata med och vara en förebild för alla, säger Astrid Lindholm.

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet?

– Jag har alltid tyckt att det är en fin tradition. Jag har länge tänkt på att jag vill ställa upp som kandidat när jag är tillräckligt gammal. I år frågade min mamma om hon fick anmäla mig och det gick jag med på.

Vilken roll anser du att lucia har i dag?

– Lucia är en gammal tradition som alltid återkommer och glädjer när vintern är som mörkast. Man kan alltid lita på att den finns där.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– Jag skulle gärna lussa för mina egna far- och morföräldrar. Jag jobbade för några år sedan i ett ålderdomshem, där skulle det kännas fint att lussa. De är kanske de som behöver och uppskattar det mest. Då jag var med i Ingå lucia fick jag se hur glada de blev. Det är det vackraste man kan göra som lucia, lussa för de äldre och de mera ensamma.

Hur skulle dina vänner beskriva dig?

– Jag skulle tro att de beskriver mig som energisk, snäll, rolig och lite sprallig. Spontan är ett ord de kanske skulle använda. Jag är ofta den som kommer med nya idéer för vad vi kan göra.

Om du kunde prata med ett djur, vilket vore det djuret?

– Det skulle vara intressant att prata med hundar för man märker att de kan kommunicera, men vi förstår inte alltid vad de vill. Det skulle vara roligt att veta vad ens husdjur tänker och tycker. Men också roligt att få veta hur det är för fåglar att flyga.

Vilka talanger besitter du som inte många känner till?

– Jag är riktigt usel på att dansa. Det blir nästan roligt, en anti-talang. Jag är också ganska bra på att laga mat, hemma är det nog jag som oftast lagar mat.

Vad är det konstigaste som du någonsin har upplevt?

– Då vi var och bilade till Norge när jag var tio. Vi fiskade krabbor och kokade dem och vi såg en massa sjöstjärnor. Hela resan var en annorlunda och rolig upplevelse.

Vad ser du mest fram emot?

– Att gå ut gymnasiet, jag känner mig redo att gå vidare i livet. Jag vill testa på nya saker, uppleva nya ställen och se mera än det jag ser här just nu. Jag ser fram emot framtiden.

Var är du om 10 år och vad gör du då?

– Då har jag utbildat mig, kanske inom psykologi eller kriminologi. Jag har förhoppningsvis ett jobb jag trivs med. Har säkert hundar och förhoppningsvis en livspartner. Det viktigaste är att jag är lycklig, resten spelar inte så stor roll. Dessutom har jag nog rest och fått se världen. Utforska nya saker.
Här kan du läsa alla intervjuer med årets luciakandidater och rösta på din kandidat!

Astrid Lindholm

Ålder: 18 år.
Familj: Mamma, pappa, storebror, storasyster och två taxar.
Hemort: Degerby i Ingå.
Gör: Abiturient i gymnasiet Lärkan.
Musikintresse: Astrid började ta pianolektioner som sexåring, har spelat violin. Har tagit sånglektioner, uppträtt mycket på skolans vår- och julfester. Intresset för musik kommer hemifrån, hennes syster och mamma är också musikaliska.
Läser just nu: Där kräftorna sjunger av Delia Owens
Favoritmat: Sushi då hon lagar själv, på restaurang blir det biff med sås och franskisar.

ANDRA LÄSER