HBL:s julkalender lucka 22: Var bor de här kända yrkesfiskarna?

Fisket är för byråkratiskt styrt. Lönsamheten för dålig. Det var utgångspunkten för det här reportaget vars syfte var att lyfta fram utmaningarna i branschen.

Johanna Häggblomjohanna.haggblom@hbl.fi
22.12.2022 06:01 UPPDATERAD 22.12.2022 22:59
Dagens bild är tagen i den mer östliga skärgården, dit HBL:s Peter Buchert och Kristoffer Åberg styrde kosan en vårdag i april.
– Isen höll precis på att gå, de hade ännu inte kunnat fara ut med båten men höll på att fixa redskapen inför säsongen, minns Buchert.
På det här stället verkar paret Jörgen och Johanna Kellgren. De älskar sitt jobb som yrkesfiskare och fiskförädlare, men upplever att byråkratin med tillstånd och övervakning tär på krafterna.
När Jörgen Kellgren har vittjat ryssjan måste han ringa kustbevakningen i Åbo en halvtimme före landstigning för att få tillstånd att angöra sin egen brygga. Före det ska han ha spänt fast ett märke runt stjärten på varje lax. Saknas märket får han böter när närings-, trafik- och miljöcentralens övervakare möter honom vid hembryggan.
Detta bara som ett exempel.
Hufvudstadsbladet lottar ut en digital HBL-gåvoprenumeration (HBL 365) bland dem som vet var bilden är tagen. Skicka in ditt svar före midnatt! Vinnaren lottas ut 23.12 och vi kontaktar vinnarna så fort som möjligt per telefon eller e-post. Mer information om gåvan fås senare per e-post.
Prenumerationen gäller i tre månader från och med årsskiftet (1.1–31.3.2023).
Kontaktuppgifterna används endast för utlottningen.
Svar på lucka 21: Hagnäs saluhall i Helsingfors som renoverats sedan 2018. Enligt de ursprungliga planerna skulle renoveringen pågå i ett och ett halvt år, men tidtabellen har skjutits på flera gånger. Senast hette det att hallen öppnar i höst, men nu ser det snarare ut som om sommaren är mer realistisk ...

ANDRA LÄSER