Statsvetare om Marins festvideo: Unga vill se äkta människor – frågan är om det inkluderar vilt partajande

Överlag har unga människor en stor förståelse för att politiker visar upp sitt privatliv. Frågan är om det också gäller det vildaste partajandet, säger statsvetaren Tom Carlson till HBL.

Åsikterna om den läckta videon på Sanna Marins privata festande är tudelade. Enligt Tom Carlson, docent i statskunskap, uppfyller den på vissa sätt ungas behov av att se äkta människor i politikerbilder. – På det sättet är det bra att inte bara visa ytan och den slipade sidan. Sedan är det frågan om det vildaste partajandet är de bästa bakom kulisserna-bilderna.
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
18.08.2022 19:00 UPPDATERAD 18.08.2022 19:08
Tom Carlson är akademilektor och docent i statskunskap, särskilt politisk kommunikation vid Åbo Akademi. Han säger att reaktionerna på festvideon med Sanna Marin är väldigt tudelade.
– Det finns å ena sidan de som har en hög förståelse, å andra sidan de politiska motståndarna som gärna utnyttjar det, genom att kräva drogtester och annat. Eventuellt finns det också en generationsskillnad. Kanske unga människor har en större förståelse, säger Carlson.
Tom Carlson har forskat i visuell kommunikation bland politiker. Han säger att yngre personer vanligen har en förväntan att se mera av politikers privatliv.
– Man vet från forskningen att unga vill se äkthet bland politikerbilder. När man frågar vad de vill se, så säger de bilder på Instagram, äkta människor, som visar upp jobbet bakom fasaderna och sig själva. Det har efterfrågats, och politiker som visar upp sig får positiva bedömningar. På det sättet är det bra att inte bara visa ytan och den slipade sidan. Sedan är det frågan om det vildaste partajandet är de bästa bakom kulisserna-bilderna.

Nu säger Marin att hon inte har använt droger, utan "enbart alkohol". Var går gränsen för finländarnas förståelse?

– Det är en allmän finländsk inställning att gränsen går vid drogpartyt.

Vilken rätt har medborgarna att ha en viss förväntan på statsministern, det vill säga att man bär den rollen med en viss värdighet dygnet runt?

– Personligen har jag inte den förväntan. Har finländarna den förväntningen – det är kanske tudelat. Modernt sett tänker jag att det också är en generationsgrej. Finns det en förväntan att en politiker ska vara en extra autentisk privat männi­ska?
– Marin själv säger att hon också har rätt att vara en privat människa och festa loss. Vad man kan göra beror på vad vi vet om förväntningarna hos finländarna. Vi vet inte särskilt mycket om vad de är då det gäller de högsta politiska ledarna.

Vi vet ännu inte om det här blir ett mediedrev eller om det snabbt blåser förbi. Hur svårt kan det här bli att hantera för Marin?

– Det finns en risk att det inte försvinner på en dag. Nattklubbskvällen (när Marin ifjol festade på en bar till småtimmarna, trots att hon hade varit exponerad för coronaviruset, red.anm.) finns i bakgrunden och den hänger kvar. Om man summerar den och det här så kommer det att finnas ett fortsatt intresse av att granska hennes privatliv. Både Seiska och kvällstidningarna har en sådan agenda. Det försvinner inte på en dag eller två.

Hur högt i tak har finländarna för sådant här i jämförelse med andra länder?

– Svår fråga. Jag skulle säga att det är lite högre i tak än i Sverige. När en politiker gör ens någonting där så blir det skandal.

ANDRA LÄSER