EU redo att sjösätta coronastödpaketet

EU är redo att sjösätta unionens stora stödpaket, sedan det fått grönt ljus av samtliga 27 medlemmar. De första ländernas återhämtningsplaner kan förhoppningsvis godkännas i slutet av juni, hoppas ministerrådets ordförandeland Portugal.

Portugal, med premiärminister António Costa i spetsen, är vårens ordförandeland i EU:s ministerråd.
01.06.2021 10:00 UPPDATERAD 01.06.2021 11:36
Vid ett maratontoppmöte i juli i fjol enades EU:s stats- och regeringschefer om ett stödpaket på 750 miljarder euro. Alla 27 medlemsländers parlament har nu godkänt upplägget, vilket gör att EU-kommissionen kan ge sig ut på marknaden och låna upp miljarderna gemensamt för medlemsländernas räkning.
"Vi har inte råd att slösa mer tid. Vi måste skyndsamt godkänna de första stödpaketen i slutet av juni", meddelas i ett uttalande från Portugals premiärminister António Costa, vars land under våren är ordförandeland i EU:s ministerråd.

Första gången

Det blir första gången som EU-länderna för första gången lånar pengar gemensamt och parlamenten i Österrike och Polen blev i torsdags de sista att godkänna upplägget.
Redan under tisdagen kommer EU att börja vända sig till de stora internationella och europeiska bankerna för att få loss miljardbeloppet, säger Frankrikes EU-minister Clément Beaune till tidningen Les Échos.
Spanien och Italien, som har drabbats hårt av coronapandemin, kommer att få ut mest pengar från den nya stödfonden, nästan 70 miljarder euro vardera. Enligt preliminära uppgifter från Finansministeriet kommer Finlands andel vara cirka 2,7 miljarder euro. Ursprungligen skulle andelen ligga på 3,2 miljarder euro.

Granskas i juni

Ländernas stödpengar ska till exempel gå till stora infrastruktursatsningar och miljöprojekt.
Tanken är att EU-ländernas planer ska granskas av kommissionen inom två månader från att de har lämnats in. Därefter ska varje plan gemensamt godkännas av medlemsländerna i EU:s ministerråd.
Så här långt har alla länder utom fem – Bulgarien, Estland, Malta, Nederländerna och Tjeckien – lämnat in sina planer till kommissionen. En första ministergranskning väntar sedan när medlemsländernas finansministrar samlas i Luxemburg den 18 juni.
Rättelse kl. 11.35: I en tidigare version fick António Costa fel titel.

EU:s långtidsbudget och coronastöd

EU:s stats- och regeringschefer enades vid ett maratonmöte i somras om ett stort återhämtningspaket på 750 miljarder euro, samt unionens nästa långtidsbudget på totalt 1 074,4 miljarder euro under åren 2021–27.
Uppgörelsen innebär bland annat att pengar gemensamt ska lånas ihop till coronastödet och sedan betalas tillbaka gemensamt fram till år 2058.
För att kunna ansöka om pengar ur återhämtningsfonden måste varje lands plan innehålla investeringar på klimatomställning som uppgår till minst 37 procent av den totala planen. 20 procent måste vara avsedda för digital omställning.
Återhämtningspaketet består av både lån och bidrag. För att kunna ta del av pengarna måste varje land lämna in en nationell återhämtningsplan, som beskriver de reformer och offentliga investeringar som de söker finansiellt stöd för.

ANDRA LÄSER