Par i Kyrkslätt misstänks för grovt skjutvapenbrott

Polisen upptäckte ett ”synnerligt farligt skjutvapen” i parets hem under en husrannsakan. 

En funktionsduglig Uzi-maskinpistol upptäcktes i parets hem i Kyrkslätt vid en husrannsakan. 
Sara Björklundsara.bjorklund@hbl.fi
17.03.2023 11:02 UPPDATERAD 17.03.2023 11:18
Ett par, födda 1991 och 1992, misstänks för grovt skjutvapenbrott efter att ett flertal vapen hittats i deras hem i Kyrkslätt.
Polisinrättningen i Västra Nyland upptäckte att paret innehade ett effektivt vapen i september 2022 och inledde en brottsutredning.
Efter att misstankar om grovt skjutvapenbrott väcktes under utredningen utfördes en husrannsakan hos paret.
Vid husrannsakan hittade polisen en Uzi-maskinpistol med ett tillhörande patronfyllt magasin. Utöver skjutvapnet hittade polisen en hålspetspatron, ett tomt pistolmagasin och ett knogjärn.
Saknade vapenlicens 
Paret saknade licens för någon form av vapen, och polisen grep paret som misstänkt för grovt skjutvapenbrott vid husrannsakan. En av de misstänkta har hållits häktad.
”Vapnet konstaterades vara i funktionsdugligt skick som automatvapen, vilket kräver licens, och det är ett synnerligen farligt skjutvapen”, säger Nina Kangas, kriminalkommissarie vid Polisinrättningen i Västra Nyland i ett pressmeddelande. 
Polisen har nu slutfört förundersökningen. Den ena av de misstänka har erkänt skjutvapenbrott, men förnekar misstanken om grovt skjutvapenbrott. Den andra misstänkta förnekar båda formerna av brott.
Fallet har gått vidare till åtalsprövning under rubriceringarna grovt skjutvapenbrott och skjutvapenbrott.

ANDRA LÄSER