6 200 såg Ledin uppträda i Ekenäs – "Det var en stor finlandssvensk folkfest som behövdes nu"

Uppskattningsvis 6 200 personer såg Tomas Ledin ge järnet i två timmar i Stallörsparken i Ekenäs i lördags. Både han och publiken njöt: – Ekenäs var en av de platser han hade sett mest fram emot att besöka under turnén, säger den lokala arrangören Niklas Rosström.

Kvällens huvudartist var förstås Tomas Ledin.
Johanna Lemströmjohanna.lemstrom@vastranyland.fi
08.08.2022 15:57 UPPDATERAD 09.08.2022 14:12
Niklas Rosström är glad som en lärka – lördagens musikfest i Stallörsparken i Ekenäs blev en succé. Tomas Ledin levererade avslutningsakten med bravur. Under två späckade timmar fick publiken njuta och gunga med i musiken.
– Allas framträdanden gick bra, tidtabellerna höll. Vår stage manager Robban Sederholm höll hårt i klockan, säger Niklas Rosström då han summerar helgen.
Utöver Ledin uppträdde bejublade svenska Cornelia Jakobs och Paul Oxley’s Unit.
Också finlandsvenska Jannike Sandström uppträdde, liksom Carolina Wendelin och trion Alan Parry, Mikko Sipola och Geir Rönning. Jannike Sandström hörde också till lördagskvällens artister.

Rosström har fått mycket respons av besökare:
– Folk har varit lyckliga efteråt, det var ju allt från ministrar och riksdagsmän till företagsledare och butiksbiträden i publiken. Man har längtat efter en sådan här fest efter pandemiåren, de tyckte det var magiskt. Nu kan hösten och jobbet börja, var det någon som sade.
Cornelia Jakobs sjöng bland annat sin Mellolåt Hold me closer. Med sig på scenen hade hon bland annat Simon Zion, före detta Ekenäskillen som gjort musikkarriär i Sverige.
Även Ledin trivdes, säger Rosström.
– Ekenäs var en av de platser han hade sett mest fram emot att besöka under turnén, han och hans hustru Marie stannade till och med oplanerat över natten i Ekenäs.
Slutsålt i förköp
Att festivalen var efterlängtad syntes inte minst på publikmängden – alla 6 500 biljetter gick åt som smör på heta stenar, men Rosström uppskattar att det sist och slutligen var ungefär 6 200 personer på plats.
– Några hundra som hade köpt biljett uteblev, förmodligen sådana som köpt biljetten för några år sedan och glömt att de hade en, säger Rosström.
I egenskap av lokal arrangör och i samarbete med Sederholm och Heidi Jousmaa är Rosström alltigenom nöjd med festivalen. Festivalens huvudarrangör var Live Nation.
Paul Oxley och hans Unit gav en unik spelning i Ekenäs i lördags.
– Allt förlöpte bra. Ljudet var perfekt, mat och dryck räckte till, det var aldrig väldigt långa köer ens. Det var inga slagsmål heller, endast några överförfriskade personer.Lokala arrangören Niklas Rosström är en lycklig man; festivalen besöktes av ungefär 6200 personer – men så är Tomas Ledin också ett säkert kort, konstaterar Rosström.
Men som Rosström konstaterar; en Ledin-festival är en snäll festival.
– Med en städad och vuxen publik, även om det också fanns barn i publiken. Det var en sådan stor finlandssvensk folkfest som behövdes nu. Visst marknadsfördes festivalen också på finska, men artisterna var ju svenska och kanske inte så lockande för en finsk publik.

När kan vi vänta oss en festival igen?

– Jag har bokat Stallörsparken första helgen i augusti nästa år, men arrangörerna av Raseborgsfestivalen i Karis har meddelat att de kommer ordna en festival samma helg, så vi får se. Det hänger också på artisterna, de stora meddelar när de kan komma och då är det den dagen som gäller, säger Rosström.

ANDRA LÄSER