HJK är finska mästare – oavgjort räckte i fotbollsthrillern i Kuopio

Det blev en rysare och en värdig avslutning på ligasäsongen 2021. Med en poängs och ett måls skillnad är HJK finska fotbollsmästare.

HJK är finska fotbollsmästare 2021.
En suverän säsongsstart, en dalande formkurva under de tunga Europaveckorna – och en urstark avslutning som belönades med en guldfest på största rivalen KuPS:s hemmaplan. HJK:s säsong 2021 var en berg- och dalbana med ett lyckligt slut.
Det som i de värsta stunderna såg ut att bli ett praktfiasko, förvandlades till en framgångshistoria under ligasäsongens fyra sista omgångar. HJK avslutade sin säsong med tre raka segrar och den moraliska segern i den avslutande seriefinalen mot KuPS.
Guldet lossnade tack vare 1–1 vilket betydde att HJK kniper titeln med en poängs och ett måls skillnad.
– Det känns fantastiskt. Vi fick gräva djupt efter de goda resultaten i de tre sista matcherna under den gångna veckan. Det känns jättebra. Vi har jobbat så grymt hårt för att få en belöning. KuPS gav oss ett otroligt hårt motstånd. Men vi hade viljestyrkan i de sista matcherna. Slutresultatet är det viktigaste, säger HJK:s Riku Riski i Ruutus intervju efter matchen.

"Två hisnande lag"

HJK kom till matchen med vetskapen att oavgjort är tillräckligt för att kamma hem guldmedaljerna.
De regerande mästarna fick en drömstart då Miro Tenho nickade in bollen på en hörna i 13:e spelminuten. Skillnaden ner till silvermedaljen var då nästan bekväma två mål – men KuPS svarade blixtsnabbt.
Taneli Hämäläinen kvitterade bara fem minuter senare och allt var bäddat för en gruvlig kamp om guldet. Och det var precis det som det blev. Bägge lagen hade sina chanser men några fler fullträffar blev det inte.
KuPS-stjärnan Urho Nissilä hade ett hårt skott från tjugo meter, som ven bara ett tjugotal centimeter över ribban, då drygt tio minuter återstod av matchen. KuPS-målvakten Johannes Kreidl gjorde en stor insats och stoppade en handfull farliga närmanden av HJK. Roope Riski fick en boll i mål på stopptid, men målet var en imitation av Maradonas handmål och Riski belönades med ett gult kort.
Då HJK tog tio poäng under de fyra sista matcherna var KuPS motsvarande saldo bara sex poäng. Avslutningen med tre raka oavgjorda kostade Kuopiolaget guldet. Skillnaden ner till bronset och SJK blev hela tio poäng.
– Det var två hisnande lag i år. Jag är jävligt glad att det vände och blev så här. Jag tycker vi förtjänade det här, säger Tenho i Ruutus tv-intervju.
KuPS stod för en makalös 21 matcher lång svit utan förluster i inhemska tävlingar på vägen mot silvret. KuPS senaste förlust kom den 29 maj – därefter vann laget 15 matcher och kryssade sex gånger. Också ute i Europa hade Kuopiolaget vind i sina segel då man tog sig hela vägen till playoff till Europa Conference League.
KuPS vann också finska cupen i år då man slog HJK i finalen på straffar. Om KuPS skulle ha vunnit ligan i år hadet det varit första gången sedan 1997 som samma klubb vunnit ligaguld både på dam- och på herrsidan. HJK har lyckats med bedriften sex gånger: 1997, 1992, 1988, 1987, 1981 och 1973. År 1981 vann HJK också båda finska cuperna.

Tränaren nöjd

HJK:s chefstränare Toni Koskela var en lättad man efter finalen. Han själv och hans manskap har fått sin beskärda del av kritik då lagets spel varit hackigt. Den starka avslutningen är en fjäder i hatten för 38-åringen.
– Om vi tänker på vår avslutning med tre segrar och den här oavgjorda bortamatchen så är det en stark prestation. Speciellt efter all den skit som vi fått. Det är strongt av laget att höja sig och ta hem mästerskapet, säger Koskela.
Säsongen har varit tung både fysiskt och psykiskt, menar guldtränaren.
– Det som påverkat oss mycket är att vi i fyra månader spelat i två olika tävlingar. Den som någon gång spelat fotboll förstår hur tufft det är mentalt och fysiskt att förbereda sig och spela två matcher i veckan. Ännu då det handlar om matcher där man måste lyckas maximalt bra för att få med sig ett bra resultat.
Nu har HJK äntligen fått en belöning för det tunga arbetet. Men redan på torsdag är det full fart igen då det blir bortamatch i Europa Conference League mot stenhårda Maccabi Tel-Aviv.
– Det här ger förstås en bra extrakick. Men torsdagen kommer snart. Nu njuter av det här i kväll och så börjar vi koncentrera oss på följande match, säger Tenho som inför den här säsongen endast spelat en match i europeiska klubblagstävlingar.
ANDRA LÄSER