"Jag vet inte vad som finns kvar av fältet när jag blir klar med magisterstudierna”

Budgetnedskärningarna och kulturpolitiken gör den unga scenkonstnären Corinne Mustonen är orolig för sin bransch: – Då det ekonomiskt blir ännu osäkrare att arbeta som scenkonstnär finns det en risk att det bara kommer att vara människor med en viss bakgrund och förmögenhet som skapar konst för varandra.

Corinne Mustonen har utbildat sig till dansare i Stockholm. Hon vill utveckla sin röstgestaltning och hoppas på att få arbeta med människor med olika bakgrunder under magisterstudierna. Just nu uppträder hon i dansverket Huldra.
03.06.2021 08:00 UPPDATERAD 03.06.2021 08:51
För ett år sedan flyttade dansaren och performancekonstnären Corinne Mustonen hem till Finland. I Stockholm hade hon utbildat sig vid kandidatprogrammet i dans och performance vid Stockholms konstnärliga högskola, utexaminerats 2019 och tagit sina första steg in i yrkeslivet.
Väl hemma i Helsingfors väntade inget lätt år. Fyra premiärer ställdes in på grund av coronapandemin. Ändå upplever sig Corinne Mustonen som lyckligt lottad. Hon fick ett stipendium för att skapa ett eget solo, hann med en riktig premiär i höstas när hon uppträdde i koreografen Liisa Penttis verk Ref 2020 och uppträder för tillfället i Sara Grotenfelts dansföreställning Huldra på Teaterhögskolan.
– Jag har haft turen att ha sammanhang att ta del av. Det har varit en räddning, att ha ett ställe att gå till och känna att det jag gör har ett värde för någon.

ANDRA LÄSER