Finland gör få dna-analyser jämfört med Storbritannien – mutationen kan finnas hos oss redan nu

Finland får färre doser av det första coronavaccinet än det ursprungligen var överenskommet, men man hoppas att fler läkemedelsbolag kan börja leverera sina vacciner inom kort.

Från vänster: Marjo-Riitta Helle, sektionschef vid läkemedelsmyndigheten Fimea, familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) och Kirsi Varhila, kanslichef vid Social- och hälsovårdsministeriet, hoppas att vaccineringen ska kunna skalas upp så fort som möjligt.
22.12.2020 17:09 UPPDATERAD 22.12.2020 17:27
En muterad variant av coronaviruset väcker oro och har fått flera länder att begränsa resor från bland annat Storbritannien, där varianten har spridits kraftigt. Professor Olli Vapalahti presenterade de senaste rönen om varianten på tisdagen, i samband med en lägesöversikt ordnad av Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd. Enligt Vapalahti finns det matematiska modeller som tyder på att virusvarianten sprider sig oroväckande snabbt.
– Det är enbart frågan om modeller, men det verkar som att spridningstalet kan öka klart så kampen mot varianten kan vara krävande.
Eftersom det bara är frågan om modeller är det alltså oklart om den stora spridningen i Storbritannien beror på en slump eller på mutationen. Enligt Vapalahti verkar den brittiska varianten förekomma främst i de övre delarna av luftvägarna hos smittade och det kan vara en orsak till snabbare spridning.

ANDRA LÄSER