Guvernör: Tre döda efter explosion vid rysk gasledning

En kraftig explosion har inträffat på en ledning som fraktar gas från Ryssland till Europa, rapporterar bland andra den ryska mediekanalen RBK. Tre personer ska ha dött och ytterligare en skadats.

Arbete vid en gasledning nordost om Moskva. Arkivbild.
20.12.2022 14:50 UPPDATERAD 20.12.2022 17:57
På bilder och videoklipp i sociala medier ses ett enormt eldhav stiga mot himlen. Branden rapporteras vara släckt, enligt myndighetsuppgifter till den ryska nyhetsbyrån Interfax.
– Enligt preliminära uppgifter arbetade fyra personer på platsen, Tyvärr dog tre av dem när gas plötsligt antändes, säger Oleg Nikolajev, guvernör i Tjuvasjien, till statlig tv enligt AFP.
Ledningen Urengoj-Pomary-Uzjgorod startar vid gasfältet Urengoj i Sibirien och uppges vara en av Rysslands viktigaste ledningar för exporten av naturgas. Den löper genom Ukraina och har delvis ägts och drivits av Ukraina.
Ledningen, som uppfördes 1984, är också känd som den transsibiriska gasledningen. Den ryska delen av ledningen drivs av den ryska gasjätten Gazprom.
Branden ska enligt regionala myndigheter ha brutit ut i samband med underhålls- och reparationsarbete. Händelsen inträffade i den ryska delrepubliken Tjuvasjien, knappt 70 mil öster om Moskva. Omfånget av skadorna är ännu inte klarlagt.
Gazprom har hittills inte kommenterat händelsen. Även 2014, samma år som Ryssland invaderade Krimhalvön i Ukraina, inträffade enligt RBK minst två explosioner längs gasledningen.

ANDRA LÄSER