Tysklands försvarsminister avgår efter kritiserat uttalande om kriget i Ukraina

Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht lämnar sin post. Hon har kritiserats för att inte vara kompetent nog för jobbet, men har hela tiden haft stöd från förbundskansler Olaf Scholz.

Tysklands avgående försvarsminister Christine Lambrecht den 12 januari.
16.01.2023 15:58
Redan i fredags rapporterade tyska medier att 57-åriga Christine Lambrecht var inställd på att avgå, men först på måndagen bad hon officiellt Olaf Scholz om att få lämna sin post.
"I dag har jag bett förbundskanslern att entlediga mig från försvarsministerposten", säger Lambrecht i ett uttalande, där hon uppger att mediers fokus på henne de senaste månaderna har stått i vägen för en saklig debatt om militären och Tysklands säkerhetspolitik, rapporterar nyhetsbyrån AP.
"Soldaternas och mitt departements arbete måste stå i förgrunden", säger hon.
Statsministern har accepterat försvarsministerns avskedsansökan, uppger en talesperson för regeringen, rapporterar Politico.
Beskedet kommer bara dagar före ett viktigt försvarsministermöte med länder som är allierade med Ukraina.

Kritik den senaste tiden

Lambrecht, som tillhör Scholz parti SPD, har varit försvarsminister sedan Scholz blev förbundskansler i december 2021.
Hon har den senaste tiden fått kritik för en rad händelser, inte minst en video som hon publicerade på sociala medier på nyårsafton. I videon reflekterade hon över året som gått och över "kriget som rasar i Europa".
Samtidigt som hon stod mitt i ett nyårsfirande i Berlin sade hon att kriget i Ukraina lett till "många speciella upplevelser" och chansen att möta "fantastiska och intressanta människor" – vilket många ansett vara tondövt.

Efterträdare okänd

En efterträdare väntas presenteras på tisdagen, rapporterar Frankfurter Allgemeine. Enligt en talesperson kommer Olaf Scholz att meddela efterträdaren "inom en snar framtid".
Inledningsvis finns inga officiella uppgifter om vem som ska ta över försvarsministerposten.
Två av de namn som tidigare har lyfts fram som möjliga efterträdare är precis som Lambrecht socialdemokrater. Den ena är Eva Högl, i dag förbundsdagens särskilda kommissionär för försvaret, och den andra är Siemtje Möller, i dag statssekreterare hos Lambrecht.

ANDRA LÄSER