Knarkkarteller bombar polis med drönare

Mexikanska knarkkarteller tar till fjärrstyrda drönare med sprängämnen för attacker mot polis.

Federal polis som bekämpar knarkkarteller i Mexiko. Arkivbild.
De våldsamma narkotikaligorna i Mexiko tros använda ett nytt vapen för att angripa poliser. Två poliser skadades i delstaten Michoacán i tisdags när bomber fälldes mot dem från vad som tros ha varit en drönare, skriver brittiska BBC.
Polis misstänker att den mäktiga narkotikakartellen CJNG låg bakom attacken, men uppgifter i lokala medier om dådet är sporadiska.
Likheter verkar dock finnas med ett fall med två drönare som beslagtogs förra sommaren. Drönarna hittades i bagageutrymmet på en bil som tillhörde misstänka kartellmedlemmar. Behållare hade tejpats fast på drönarna, och lasten bestod av sprängmedel och metallkulor. Detonationen av sprängladdningarna kunde fjärrstyras.
Tisdagens attack inträffade nära staden Aguililla när polis försökte röja en väg till staden. CNJG-kartellen uppges ha blockerat infarterna till staden för att förhindra att mexikanska säkerhetsstyrkor tar sig dit.
Hundratals boende har flytt Aguililla sedan strider bröt ut mellan CJNG och den rivaliserande knarkligan Cárteles unidos om kontrollen över staden.
Aguililla nära Mexikos västkust är födelseplats för kartellen CJNG:s ledare Nemesio Oseguera Cervantes, också kallad El Mencho. Den fruktade El Mencho är en av Mexikos mest eftersökta män, och amerikansk knarkpolis har satt en belöning på över åtta miljoner euroför information som leder till hans gripande.
ANDRA LÄSER