Alaja, inte Backe, ska stå i skamvrån

December brukar vara tiden för nyårslöften och önskningar. Själv brukar jag inte avge några löften, är aningen för impulsiv för det. Och inte brukar jag önska något särskilt heller.

Allvarets stund. Pertti Alaja bör ta sig en lång titt i närmaste spegel.
Men i år ska jag göra ett undantag. Jag önskar innerligt att Bollförbundets ordförande inte har något att göra med rekryteringsprocessen gällande nästa landslagstränare. Ska jag gå ännu längre skulle jag helst se att ingen på Bollförbundet hade något med processen att göra. Att anlita någon eller några utomstående förmågor vore det allra bästa. För alla parter. Inte minst landslagets.
Men som de flesta önskningar lär inte heller denna gå i uppfyllelse. Uppgifterna om att en ny process är i antågande kom i går då MTV3 gick ut med uppgifter om att Hans Backe fått sparken.
Bollförbundet valde i sedvanlig ordning att inte svara på samtal, e-post, twitterförfrågningar eller telefax. Borde väl ha provat en brevduva också men kölden hade fått pippina att ligga lågt. Förbundet nöjde sig med att meddela att man inte kommenterar diverse rykten före styrelsen sammanträtt, vilket den gör i dag. God förvaltningssed? Ja säkerligen. Klokt under rådande förhållanden? Kanske ändå inte.
Ordförande Pertti Alaja steg under söndagens lopp ytterligare pinnhål på listan över finländare som är omöjliga att nå per telefon.
Hans Backe var Alajas val till tränare. Alaja kände den sympatiske svenska gentlemannen sedan många år tillbaka och övertalade denne att ännu en gång dra blåstället på sig. Facit är det sämsta i modern tid i finsk fotboll. 11 matcher, två oavgjorda och nio förluster. Målkvot: 4-22. Under Backes tid rankades Finland för första gången på fel sida om 100-strecket.
Backe, som åren innan han anlitades av Bollförbundet, tagit det lugnare och jobbat som tv-expert i Sverige hade redan för flera år sedan sagt att han nog gjort sitt som tränare. Men ett alltför bra erbjudande av Alaja fick honom att revidera beslutet. Det fanns vissa farhågor om att Backe inte är riktigt uppdaterad med det senaste inom fotboll och efter ett knappt år med svensken vid rodret är det lätt att konstatera att det var just så. Backes teser fungerade inte längre. Av 22 halvlekar kan väl på sin höjd fyra anses godkända, två mot Belgien, en var mot Island och Ukraina. Annars var det blekt och andefattigt. I synnerhet offensiven var i det närmaste obefintlig.
Att materialet har sina begränsningar står utom allt tvivel. Att Backe hade grym otur med skador går inte heller att komma ifrån. Att Roman Eremenko skulle åka dit för kokain var på intet sätt svenskens fel. Men att Finland under ett kalenderår verkade sakna en röd tråd i spelet faller däremot på Backe. Defensiven var stundtals godkänd men konstruktiviteten i spelet lämnade oerhört mycket att önska.
I Alajas värld var Backe ett stort namn. Verkligheten var en helt annan. Att Jukka Ikäläinen också fick jobb som assisterande är ännu svårare att förstå. Måste väl ha varit tack vare att han kan svenska. Språkkvotering då den är som allra sämst i så fall.
Markku Kanerva tar över tillsvidare. För tredje gången. Kanerva ställer alltid upp och är ett lika säkert som tråkigt val. Med den gode "Rive" vid rodret får du exakt det du beställer. Och sannolikt sparar väl Bollförbundet in några slantar till sin för tillfället rätt magra kassa.
Någon långsiktig lösning är Kanerva givetvis inte men han kan säkert lotsa Finland genom resten av ett tämligen betydelselöst VM-kval. Vem som sedan tar över blir intressant att se. Tror att ett namn som Hyypiä står väldigt högt på Alajas önskelista. Om han är rätt man att ta över är sedan en helt annan femma.
Backe var en miss, ett stolpskott om man så vill. CV:n såg fin ut men skrapade man lite på ytan fann man snabbt att innanmätet saknade tätning. Det var Alajas miss. Inte Backes. Och finsk fotboll har inte råd med en miss till. I synnerhet inte landslaget.
Bra tränare finns i överflöd ute i världen, också sådana som vill jobba för låt oss säga 250 000 euro i året. Det gäller bara att hitta de rätta. Och just därför ska en utomstående, sakkunnig delegation, sköta rekryteringen nästa gång. En delegation utan personliga skygglappar för ögonen. En delegation som bara ser till fakta. Som ser objektivt på processen. För just det kunnandet tror jag inte finns inom Bollförbundet. Åtminstone inte just nu.
ANDRA LÄSER