Billigare kaffebönor kan få bittra konsekvenser

Kaffepriset fortsätter att sjunka. Men samtidigt som konsumenterna gläds innebär det låga priset ett hot mot odlarna och kan på sikt leda till kaffebrist.

78 miljoner säckar arabica och 46 miljoner säckar robusta exporterades under en 12-månadersperiod.
TT/Helen Preutz
19.01.2019 18:42 UPPDATERAD 19.01.2019 21:47
Höstens rekordskörd av kaffebönor i kombination med politisk instabilitet i Brasilien har lett till att världsmarknadspriset på kaffe nu är det lägsta på 13 år.
Baspriset på ett pund kaffebönor ligger i dag omkring 105 cent på New Yorkbörsen, vilket motsvarar cirka 0,92 euro. Inköpare betalar sedan ett tillägg respektive ett avdrag beroende på bönornas kvalité.
Enligt organisationen International Coffee Association (ICO) som företräder kaffeimporterande och exporterande nationer, förväntas årets skörd bli något mindre än fjolårets. Fortfarande väntas ett överskott, vilket talar för fortsatt låga priser.
Enligt kaffeinköparen Minette Rosen är odlare som producerar kaffe av hög kvalité värst drabbade eftersom basen för tillägget blivit lägre.

Skapar kaffebrist

När vi betalar 3 euro för en kaffe hamnar mindre än en cent i odlarens ficka.
Världsmarknadspriset på kaffe är det lägsta på 13 år.
Kaffeproducenter i Colombia har skickat ett upprop om att de inte överlever med dagens låga priser. Även i Kenya är läget kritiskt för kaffebönderna och många väljer att odla andra grödor som avokado eller macadamianötter, eller säljer jordbruksmark till bostadsbolag för att kunna försörja sig.
– Det är ett stort problem på kort sikt att odlarna inte vill sälja sitt kaffe eftersom de inte får betalt för sina kostnader. Det är ett problem på lång sikt eftersom vi inte får tag i de kvaliteter vi behöver, säger Minette Rosen.
Konsumentpriset på kaffe speglar i stort baspriset i New York.
– Jag tror inte att konsumenterna alltid förstår hur mycket som krävs för att få en god kopp kaffe på bordet och säkerställa att det finns i framtiden också, säger Rosen.

Kaffe

Brasilien är världens överlägset största kaffeproducent, följt av Vietnam och Colombia.
Finländarna dricker mest kaffe i hela världen, följt av svenskarna.
Kaffebusken brukar delas upp i två sorter: Coffea arabica och Coffea robusta.
Coffea Arabica är den vanligaste kaffesorten och anses ge ett kaffe av bättre kvalité med mindre bitterhet.
Under oktober och november 2018 ökade exporten av kaffe 12,6 procent jämfört med samma period 2017.
Under perioden december 2017–november 2018 uppgick exporten av arabicabönor till 78,1 miljoner säckar, medan antalet säckar med robustabönor uppgick till 46,2 miljoner säckar.
Källa: Kaffeinformation.se/ International Coffee Association

ANDRA LÄSER