Handelsavtal och vårdreformen dödligt hot mot äldre

Om regeringen driver igenom social- och hälsovårdsreformen och om handelsavtalet mellan Kanada och EU eller det mellan Singapore och EU blir permanent blir allt mycket värre.

11.02.2019 05:53
Det kan låta skandalöst att påstå att handelsavtalet mellan EU och Kanada är ett dödligt hot mot äldre människor i Finland, särskilt i kombination med social- och hälsovårdsreformen. Men sanningen är som känt ofta fruktansvärd. Den kan också vara komplicerad.
Vår uppfattning är att äldre personer i Finland kommer att fortsätta att dö av vanvård om vi inte kan stoppa skatteparadisföretagen i vården. Och det kan vi inte göra om vi inte är aktiva på fyra nivåer: kommunalt, nationellt, i EU och i handelspolitiken
Dödsfallet på Esperi Cares vårdhem i Kristinestad är toppen av ett isberg. Många gamla vanvårdas i Finland. Också i barnskyddet och vården av människor med funktionshinder finns stora brister. Hälsoklyftorna i Finland växer överlag och köerna till sjukvården känns ofta för långa.
Vilket är isberget? Och vad har handelspolitiken med saken att göra?
Så här är det. Kommunerna och staten ansvarar för vården, men köper ofta så kallade vårdtjänster av privata företag. De vårdföretag som utnyttjar aggressiv skatteplanering och så kallade skatteparadis vinner ofta kommunernas upphandlingar. Företagens ägare är globalt verkande investeringsbolag. De här bolagens ägare har absolut inget intresse för hur den enskilda människan i Finland mår. Deras enda mål är maximal vinst. Esperi, men även Attendo och Mehiläinen, är typiska exempel på företag som minimerar sin skattebetalning och sina löneutgifter och därför kan erövra vårdmarknaden.
Kommunerna är av EU:s direktiv förbjudna att undvika skatteparadisföretag! För närvarande driver kommissionen till och med en skärpning av detta förbud.
Vad har detta med handelsavtal att göra? Jo, det nya avtalet mellan EU och Kanada (Ceta), och även det ännu farligare avtal mellan EU och Singapore, som går till omröstning i Europaparlamentet nu på onsdag gör det i praktiken omöjligt för Finland och andra länder att återta tidigare privatiseringsreformer. Det beror på att avtalen bestämmer följande: Om ett land har infört marknadskonkurrens i vården på vissa villkor och senare ändrar villkoren kan skatteparadisföretag som har investerat i landet väcka åtal och kräva kompensation för de framtida vinster som företaget beräknar att det går miste om på grund av de förändrade villkoren.
Det här låter vansinnigt och det är vansinnigt. Men det är också sant.
Situationen är redan farlig. Om regeringen driver igenom social- och hälsovårdsreformen och om handelsavtalet mellan Kanada och EU eller det mellan Singapore och EU blir permanent blir allt mycket värre. Reformen gör att den privata produktionen av social- och hälsovård växer med flera miljarder euro per år genom ökande tvångsprivatisering och offentlig upphandling. Handelsavtalen gör, av nämnda skäl, det i praktiken omöjligt för en ny regering att återta privatiseringen. Samtidigt gäller i Finland fortfarande EU:s absurda förbud mot att bojkotta skatteparadisen. Allt detta innebär att Esperi och andra företag som kan ge billiga anbud för att de minimerat sina utgifter kommer att få en allt större roll i vården av äldre i Finland – till billiga priser.
Döden väntar om vi inte handlar på alla fyra nivåer. Kommunerna måste ställa höga kvalitetskrav i upphandlingen. Staten måste reglera vården bättre. EU måste sluta skydda skatteparadisen. Och alla handelsavtal som ger särskild rätt åt företag att stämma stater måste stoppas.
Komplicerat? Tyvärr. Sant? Tyvärr.

Johannes Kananen

ordförande

Thomas Wallgren

vice ordförande

Rättvis skatt rf

ANDRA LÄSER