Prestigefylld utmärkelse – Sallinen tredje finländaren i Hockey Hall of Fame

Riikka Sallinen skriver ett stycke ishockeyhistoria då hon väljs in i ishockeyns Hall of Fame.

Riikka Sallinen avslutade sin långa karriär som 45-åring med VM på hemmaplan 2019.
Den finländska landslagslegendaren Riikka Sallinen (tidigare Nieminen, Välilä) blir den första finländska och europeiska kvinnan som väljs in i ishockeyns Hall of Fame.
Då Hall of Fame på måndagskvällen offentliggjorde de spelare som kommer att hyllas under en ceremoni i Toronto i höst var Sallinen ett av fem spelarnamn på listan.
Sallinen avslutade sin karriär med det bragdartade VM-silvret på hemmaplan i Esbo våren 2019. Hon var en viktig kugge i det lag som slog ut Kanada i semifinalen och var en hårsmån från att vinna ett sensationellt guld. I finalen i USA underkändes ett finländskt mål i förlängningen efter en åtta minuter lång videogranskning. Till slut tog amerikanskorna hem segern efter straffar.
Sallinen är den största spelaren inom finländsk damhockey och hon blir nu den tredje finländaren att väljas in i Hall of Fame. Sedan tidigare är det bara Jari Kurri och Teemu Selänne som fått plats bland hockeyns legendarer i Toronto.
Sallinen vann ett VM-silver, två OS-brons, sex VM-brons och tre EM-guld under sin långa och framgångsrika karriär. Hon avslutade sin karriär 2003 men återvände till spel tio år senare. Då hade hon hunnit bli invald i både det finländska (2007) och internationella ishockeyförbundet IIHF:s Hall of Fame (2009). Hon var den första icke-nordamerikanska damspelaren som valdes in i IIHF:s Hall of Fame.
Riikka Sallinen
Sallinen vann tre FM-guld i JYP och spelade också i den svenska ligan SDHL under sin karriär. I SDHL vann hon silver med HV71.
Sallinen spelade 241 landskamper och stod för poängen 134+166=300 i dem. Hennes första mästerskap, EM 1989, spelades i Västtyskland där det blev guld för Finland och den 15-åriga Nieminen. 30 år senare avslutade hon sin karriär i VM i Finland.
Förutom framgångarna i ishockeyn vann Sallinen EM-guld i rinkbandy och FM-guld i bandy och boboll. Hon har sammanlagt vunnit 24 FM-medaljer i sina fyra grenar.
De övriga som valdes in i Hockey Hall of Fame var svenskarna Daniel och Henrik Sedin, Daniel Alfredsson samt tvillingarna Sedins mångåriga klubbkamrat Roberto Luongo.

ANDRA LÄSER