Star Trek hyllar sexuella minoriteter

I Hollywood har mer mångfald efterfrågats på vita duken, i synnerhet i storfilmer och superhjältarnas universum. Nu ska rollfiguren Hikaru Sulu i nya "Star Trek: Beyond" vara öppet homosexuell. – Det här är tyvärr en förvrängning av Genes skapelse, säger George Takei som tidigare spelade karaktären.

John Cho spelar den öppet homosexuella Hikaru Sulu i den kommande "Star Trek: Beyond". Arkivbild.
Enligt John Sho, som spelar Sulu i filmen, är det en hyllning till hans föregångare George Takei. Takei spelade Sulu på 60 talet och är själv gift med en man.
Men Takei uppskattar inte hyllningen som enligt honom går emot skaparen Gene Roddenberrys historia. Han säger att han är väldigt glad över att det nu finns en homosexuell rollfigur – men gillar inte att man ändrar den ursprungliga berättelsen.
– Det här är tyvärr en förvrängning av Genes skapelse som han lade så mycket tanke i. Jag tycker att det är väldigt olyckligt, säger han till The Hollywood Reporter.
Mera mångfald har efterlysts i Hollywood. Fans har i sociala medier önskat att filmskaparna av "Frost" ska "ge Elsa en flickvän" i uppföljaren och att de skulle vilja se Marvel-hjälten Steve Rogers i en romans med Bucky Barnes från "Captain America: The winter soldier".
"Star Trek: Beyond" får finsk biopremiär den 22 juli.

ANDRA LÄSER