Filmstjärnan Gina Lollobrigida är död – blev känd som sexsymbolen ”La Lollo”

Den italienska filmstjärnan Gina Lollobrigida har avlidit vid 95 års ålder, uppger nyhetsbyrån Ansa. Hon deltog i skönhetstävlingar och blev känd som sexsymbol med smeknamnet ”La Lollo”.

Den italienska filmstjärnan har dött vid 95 års ålder. Arkivbild.
16.01.2023 15:28 UPPDATERAD 16.01.2023 15:41
Gina Lollobrigida föddes i Subiaco, en by öster om Rom med en pappa som var möbelsnickare, mamma och tre systrar. Hon kom trea i Miss Italia 1947 och uppgav då att hon var intresserad av skådespeleri.
Tre år senare erbjöds hon filmkontrakt via mogulen Howard Hughes, utan att först ha haft någon filmkarriär i Italien förutom i mindre roller. Hon tackade till Hughes stora förtrytelse nej, med motiveringen att hon föredrog att stanna i Europa.
I en intervju med Vanity Fair från 2015 berättade hon att Hughes försökt förföra henne men att hon nobbade honom, trots att hon var attraherad. Hon hade gift sig med den slovenske läkaren Milko Skofic som tjugotvååring.
– Det var väldigt lustigt. Han försökte igen och igen, men jag ville uppföra mig korrekt. Jag sade till honom att ”om du förlorar din förmögenhet så kanske jag gifter mig med dig”. Han blev kanske överraskad att det fanns någon som var intresserad av honom av andra anledningar.

Karriärens höjdpunkt

Hennes filmkarriär i Italien tog fart och hon tilldelades en brittisk Baftastatyett för filmen ”Pane, amore e fantasia” 1953. Det stora internationella genombrottet kom samma år med filmen ”Skälmarnas marknad” (”Beat the devil”), en äventyrskomedi där hon spelade mot Humphrey Bogart.
Gina Lollobrigida stod på sin absoluta höjdpunkt i karriären under slutet av 1950-talet, då hon kallades ”världens vackraste kvinna”. Hon spelade i filmen med samma titel 1955, ”Ringaren i Notre Dame” mot Anthony Quinn och ”Trapets” mot Burt Lancaster och Tony Curtis 1956.
Gina Lollobrigida på Beverly Hills Hotel 1959. Arkivbild.

Blev fotograf

1961 fick hon en Golden Globe för filmen ”Möte i september” mot Rock Hudson och hon fortsatte spela in filmer mot några av Hollywoods största namn ända till 1971, då hon skilde sig från Milko Skofic.
Ofta konkurrerade hon om rollerna som sexig italienska med den åtta år yngre Sophia Loren. Men enligt Lollobrigida var hon ”nummer ett”, då hon byggt sin karriär på egen hand, medan Loren fick roller med hjälp av sin producent till make. När Sophia Loren påstod att hon hade större byststorlek än Lollobrigida, ska den senare ha anmärkt att ”Loren kan spela bondflicka, men aldrig en dam”.
Hon drog ned på skådespeleriet och slog in på en alternativ karriär som pressfotograf under 1970-talet. I egenskap av känt namn fick hon en exklusiv intervju med Kubas Fidel Castro 1973.
I mitten av 1980-talet gjorde hon en uppmärksammad gästroll i tv-såpan ”Maktkamp på Falcon Crest”, i en roll som Sophia Loren hade tackat nej till. Vid 72 års ålder kandiderade hon till Europaparlamentet 1999 för italienska Demokraterna, men lyckades inte knipa en plats.
Det dröjde till 2006 innan hon försökte gifta sig igen, då med den 45-årige spanska affärsmannen Javier Rigau y Rafols. De hade, enligt egna uppgifter, haft en platonisk relation sedan 1984 och Gina Lollobrigida hävdade att han lurat in henne i ett äktenskap för att komma åt hennes pengar. Äktenskapet ogiltigförklarades och paret avslutade sin relation efter ”negativa skriverier” i medierna.

Kandiderade till riksdagen

Så sent som i fjol kandiderade hon till riksdagen för det EU-skeptiska partiet Italia Sovrana e Popolare utan framgång. Hennes systersonson Francesco Lollobrigida däremot, gift med Arianna Meloni, syster till premiärminister Giorgia Meloni, är sedan oktober i fjol Italiens jordbruksminister.
Gina Lollobrigidas sista filmroll var i den franska komedin ”XXL” från 1997. Hennes sista tv-framträdande skedde i november i fjol, då hon beklagade sig över att hennes son blivit arg då hon skrivit in sin butler i testamentet. Hon avled på sjukhus efter en tids sjukdom, enligt familjen.

ANDRA LÄSER