HIFK vann igen i förlängning och kopplade greppet om kvartsfinalserien

Jere Innala gjorde 3-1 till HIFK med åtta minuter kvar och då talade det mesta för att Kamraterna skulle vinna kvartsfinal nummer tre i Åbo. Det gjorde laget, men omvägen blev rätt lång.

Jere Innala var matchens kung i Åbo.
31.03.2022 21:40 UPPDATERAD 01.04.2022 11:16
Elmeri Eronen gjorde först 2-3 efter att IFK inte fick ut pucken ur egen zon. Då stod det 55.21 på speluret. Men IFK såg ut att hålla undan då TPS kom i ett sista anfall. En slumppuck djupt in i anfallszon studsade lite märkligt och rullade längs med Niilo Halonens mållinje innan gästerna med nöd och näppe kunde sopa undan den. Men Eronen fanns på plats och satte 3-3 med tretton sekunder kvar ordinarie speltid. Målet godkändes efter videogranskning.
TPS inledde matchen bäst och tryckte på riktigt rejält i första perioden. Halonen var dock alldeles utmärkt mellan stolparna och tog 14 puckar i period nummer ett. Halonen gjorde en miss i match nummer ett och ett par i match nummer två men i Åbo på torsdagen var han mer eller mindre felfri. Åt målen fanns inget att göra. 2-3 och 3-3 var så kallade skitmål eller slumpmål.
HIFK jobbade sig tillbaka i andra perioden och fick utdelning genom Olli Palola och Miikka Salomäki som kunde göra 0-2 på Jere Innalas smörpass.
– TPS var mycket rappare och aggressivare än vi i första perioden. Vi var stundtals riktigt illa ute. Men sen är det en ganska jämn match där små saker avgör, säger Innala till CMore.
Juhani Jasu fixade en viktig reducering med 35 sekunder kvar till periodpausen.
I tredje perioden gjorde som sagt Innala ett mål och Eronen två och matchen, inför 5 630 åskådare i Gatorade Arena, gick till förlängning.
Där var TPS inledningsvis det mer aktiva laget och Tepsi hade bland annat en puck i stolpen.
En utvisning på Topias Haapanen vid 69.07 blev ödesdiger för Palloseura denna gång. HIFK etablerade ett fint tryck i anfallszon och Innala var den som tog avslutet som gav 3-4, seger och 2-1 i matcher till HIFK.
– Killarna jobbade oerhört bra med att hålla pucken i zonen. Jag gick på skott och det tog väl på en TPS-backs ben och gick in. Jag såg det inte själv men insåg att det blev mål då lagkamraterna började jubla. Ett jäkligt skönt mål och en otrolig skön seger, säger Innala som med sin eminenta skridskoåkning och snabba händer var ett ständigt orosmoment för TPS.
Halonen var som sagt utmärkt i HIFK och det är goda nyheter för HIFK där just målvaktsposten känns som den mest sårbara då tänkta ettan Michael Garteig skadade sig strax före slutspelet och missar resten av säsongen.
HIFK leder med 2-1 och tar emot TPS hemma på Nordenskiöldsgatan på lördag. Seger för HIFK då ger tre matchbollar för en biljett till semifinal.
– TPS är ett väldigt starkt och svårslaget lag. Det här var en match. På lördag är det en helt ny historia, säger Innala.
Vinner TPS på lördag tar Åbolaget tillbaka hemmaplansfavören.

Ligan, slutspel:

Kvartsfinaler, i bäst av sju:
TPS-HIFK 3-4 efter förlängning
HIFK leder med 2-1 i matcher
Tappara-Lukko 3-1
Tappara leder med 2-1 i matcher
Jukurit-KooKoo 1-0
KooKoo leder med 2-1 i matcher.

ANDRA LÄSER