Zelenskyj möter kungen – åker vidare mot Paris

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj reser vidare till Paris efter onsdagens besök i Storbritannien, meddelar det franska presidentkansliet. Med sig i bagaget har han ett brittiskt övervägande om att skicka stridsflygplan till Ukraina.

Storbritanniens kung Charles tar emot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Buckinghamn Palace i London.
08.02.2023 11:48 UPPDATERAD 08.02.2023 18:21
"Premiärministern har gett i uppdrag till försvarsministern att undersöka vilka flygplan som vi skulle kunna leverera, men för att vara tydlig, så är det här en långsiktig lösning", meddelar Storbritanniens premiärminister Rishi Sunaks talesperson.
Tidigare under dagen lovade premiärministern att man kommer att erbjuda ukrainska stridsflygpiloter utbildning så att de i framtiden ska kunna flyga stridsflygplan av Nato-standard.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak i handskakning med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj utanför 10 Downing Street i London.
"Storbritanniens erbjudande om att ge ukrainska soldater utbildning kommer att utvidgas till att omfatta stridsflygpiloter, så att de i framtiden kan försvara det ukrainska luftrummet", löd beskedet från Sunak under onsdagsförmiddagen.

Till Paris på kvällen

Den ukrainske presidenten anlände till den brittiska huvudstaden London på onsdagsmorgonen, och väntas vara framme i Paris under onsdagskvällen. Där tas han emot av sin franske kollega Emmanuel Macron. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz väntas också vara i Paris för att träffa de båda presidenterna, meddelar förbundskanslerns talesperson.
Men före resan mot Frankrike såg Zelenskyj till att få träffa Storbritanniens kung Charles, som tog emot presidenten i Buckinghamn Palace i London.
Redan innan presidenten landade på brittisk mark, med ett av det brittiska flygvapnets plan, lät han meddela att han kom för att tacka britterna personligen. Och han ber om ytterligare stöd.
– London har stått vid Kievs sida sedan dag ett, sa Zelenskyj när han framträdde inför de brittiska parlamentarikerna i Westminster i London.
– Jag vädjar till er och till världen. . . om stridsflygplan till Ukraina, vingar av frihet.

Refererar till Churchill

Efter det gav Zelenskyj en present till underhusets talman Lindsay Hoyle: en pilothjälm från det ukrainska flygvapnet.
Ukrainas president var i USA på en liknande visit i december, men dessa resor är de enda två han har gjort sedan det fullskaliga kriget inleddes för nästan ett år sedan.
Det brittiska underhusets talman Sir Lindsay Hoyle tar emot en pilothjälm av Volodymyr Zelenskyj.
Inför de brittiska parlamentarikerna berättade Zelenskyj om sitt besök i London hösten 2020, då han besökte krigsrummen under regeringskvarteren, där Winston Churchill ledde den brittiska krigsinsatsen under andra världskriget. I tidigare krig har ondskan till sist förlorat, påpekade ukrainaren.
– Vi vet att Ryssland kommer att förlora och vi vet att en seger kommer att förändra världen, säger han.
Rishi Sunak tog emot Zelenskyj på landningsbanan på flygplatsen Stansted. Sedan for de tillsammans till London i en stor konvoj med bilar. De två ledarna fotades tillsammans när de skakade hand utanför 10 Downing Street.

Framträdande position

Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson tog tidigt en tätposition i stödet till Ukrainas försvarsinsats. Britterna har också tagit en framträdande position bland de fler än 40 länder som stödjer Ukraina. Landet är en av Ukrainas största bidragsgivare och har hittills skickat vapen och militär utrustning för över två miljarder pund till landet.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade inför ledamöter från det brittiska parlamentets två kammare i anrika Westminster Hall.
När stödländerna diskuterade om det var läge att skicka moderna västtillverkade stridsvagnar i januari så föregick Storbritannien de gemensamma överläggningarna och utlovade ett antal stridsvagnar av den brittiska modellen Challenger 2.
Volodymyr Zelenskyj bad också om ytterligare sanktioner mot Ryssland, vilket Storbritannien såg ut att hörsamma redan på förhand. Ytterligare sanktioner aviserades redan innan den ukrainske presidenten landade.
Enligt utrikesminister James Cleverly syftar de nya sanktionerna till att "öka det ekonomiska trycket på Putin för att underminera hans krigsapparat och hjälpa Ukraina till seger".

ANDRA LÄSER