Finländska Tour de Ski-succén fortsätter – Matintalo på pallen i sprint

Johanna Matintalo fick kliva upp på prispallen för första gången i karriären då hon slutade trea i den klassiska sprinten på Tour de Ski.

Johanna Matintalo var i kanonform i Tour de ski på lördagen.
Rysslands Natalja Neprjajeva var snabbast och Sveriges Johanna Hagström slutade tvåa då sprint i klassisk stil stod på programmet i Tour de Ski på nyårsdagen.
Lördagens största positiva överraskning stod ändå Johanna Matintalo för då hon slutade trea och för första gången i karriären fick kliva upp på prispallen i världscupssammanhang.
– Vilken dag! Jag visste att jag kan nå bra placeringar om allt lyckas. I kvalet kändes allt väldigt bra och i heaten var min taktik att undvika missöden, säger Matintalo i förbundets pressmeddelande.
– I finalen fanns det två starkare åkare i det sista motlutet och jag var lite spänd på upploppet. Jag är super nöjd över att ha klarat av att försvara min position där.
Matintalos pallplacering kom inte som någon blixt från klar himmel då hon var fyra i säsongens första klassiska sprint i Ruka.
– Det kändes väldigt bra redan i Ruka då jag slutade fyra. Samtidigt som det var en fantastisk känsla så måste jag nog säga att det är känns klart bättre att sluta trea, sade hon.
Matintalo visade direkt från förmiddagen att hon är i kanonform. Finländaren var snabbast av alla i kvalet och fortsatte imponera både i heaten och i semifinalen. Hon var etta i sitt tuffa heat och två i semifinalen innan hon tog sig i mål som trea i finalen.
– Jag kunde inte tänka mig ett bättre sätt att inleda året på än att få kliva upp på prispallen i världscupen för första gången, säger Matintalo.
– Trots att jag var trea känns den här placeringen som en seger för mig. Efter det här känns det bra att fortsätta säsongen, Touren och sikta mot OS.
Kerttu Niskanen var tionde och Anne Kyllönen elva i sprinten medan Krista Pärmäkoski missade semifinalerna knappt och fick nöja sig med en 13:e plats.
Niskanen fortsätter som tvåa i sammandraget i Tour de Ski medan Pärmäkoski är sjua, Matintalo klättrade till nia och Kyllönen är 15:e. Neprjajeva tog över ledningen från Jessica Diggins som nu ligger trea.
På herrsidan gick det inte lika bra för de blåvita åkarna.
Lauri Vuorinen var dagens bästa finländare med en 14:e plats, Ville Ahonen slutade 16:e, Iivo Niskanen 20:e, Perttu Hyvärinen 41:a och Remi Lindholm 56:e.
Matintalo passade också på att skicka en hälsning till sin partner Vuorinen.
– I dag är det Lauris födelsedag, den första i första. En helt fantastisk dag att lyckas så här bra på.
Niskanen är bästa finländare i sammandraget. Han ligger sjua, nästan två och en halv minut efter ledande Joannes Høsflot Klæbo.

Karlsson: "Nu ska jag åka hem"

Det blev en tajt kamp i den första kvartsfinalen i tyska Oberstdorf. Lite för tajt till och med.
Totalledaren i Tour de Ski, Jessie Diggins, föll efter att Frida Karlsson kört över amerikanskans skidor i ett positionskrig. Tilltaget blev kostsamt eftersom svenskan, som blev trea i mål, fick sitt andra gula kort och därmed diskades.
– Jag tycker inte att jag har någonstans att vägen, då blev det så, säger hon till Viaplay.
Diskningen blir förödande även för hennes fortsatta tävlande. Tävlingsjuryn beslutade att ge ett tidstillägg på tre minuter i totalställningen, vilket innebär att Karlsson inte kommer att kunna konkurrera i toppstriden.
Nu kan hon eventuellt hoppa av touren.
– Med tre minuters tillägg känns det ändå kört. Jag är förbannad för jag tyckte att kroppen svarade bra. Nu ska jag åka hem och ladda batterierna, säger hon till Aftonbladet.
Rättelse 2.1 klockan 7.30: Rysslands Natalja Neprjajeva var snabbast och Sveriges Johanna Hagström slutade tvåa i sprinten i klassisk stil i Tour de Ski på nyårsdagen, inte tvärt om som det först felaktigt stod.

ANDRA LÄSER