Anna-Lena Laurén: Putin är som ett självspelande piano

Påfallande i Putins senaste tal är hur han försöker hålla kriget i Ukraina i bakgrunden. Han flyttar upp kriget upp på en metafysisk nivå, som om det inte hade varit hans eget beslut att anfalla Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin deltar i plenarsessionen för Valdaj-mötet i Moskvaregionen den 27 oktober 2022.
Anna-Lena Laurénanna-lena.lauren@hbl.fi
27.10.2022 21:58 UPPDATERAD 28.10.2022 10:35
SANKT PETERSBURG I en timme höll Vladimir Putin sitt tal för det så kallade Valdaj-mötet för internationella experter i Moskva. Tidigare ett möte som internationella Rysslandsexperter varit stolta över att få inbjudan till. Nu lyste västliga akademiker med sin frånvaro.
– Det vi ser nu är hur kontinentalplattorna i världen flyttar sig. En naturlig process. De här plattorna rör sig hela tiden, det sker omärkligt under lång tid. Sedan blir det jordbävning – vilket skedde i Ukraina. Men i själva verket har processen pågått hela tiden, sade Putin.
Därefter talade han om att Asien och Afrika blir allt viktigare regioner globalt. Han upprepade uttrycket ”tektoniska förändringar” flera gånger, som om kriget i Ukraina inte alls är ett resultat av hans eget beslut att invadera landet utan av en naturlig process.

ANDRA LÄSER